Стартът на европейските квалификации донесе исторически постижения за двама големи - Хари Кейн и Кристиано Роналдо, съответно в мачовете на Англия (2:1 срещу Италия в Неапол), и Португалия (4:0 над Лихтенщайн).

Хари Кейн вкара за 2:0 от дузпа и стана водещ голмайстор в историята на английския национален отбор, задминавайки Уейн Руни - 54 попадения. Така континенталните вицешампиони взеха първа победа на италианска земя от 62 години насам. И частично си върваха за поражението на финала на Евро 2020.

Кейн вкара на Джанлуиджи Донарума минута преди изтичане на първото полувреме и покачи на 2:0, след като в 13-ата Деклан Райс бе дал преднина на англичаните.

Дебютантът Матео Ретеги пък намали пасива на Италия в 56-ата минута, а защитникът на гостите Люк Шоу бе изгонен от игра 10 преди края на редовното време, като си заработи два глупави жълти картона за около минута.

Напрежението взе връх преди мача на стадион „Диего Марадона“ в Неапол. Английски фенове се сбиха с италианската позиция малко преди началото на мача, но все пак бяха избегнати големи инциденти, за каквито се заканваха местни "тифози".

Кадри, публикувани в социалните мрежи, показват как полицията за борба с безредици използва палки и щитове срещу привърженици, докато хора се стичат да гледат мача. Част от запалянковците вдигнаха ръце в опит да успокоят ситуацията и да демонстрират, че не са агресивни, докато други влязоха в пререкания с органите на реда.

В друг мач от група "А" Република Северна Македония победи с 2:1 Малта с голове през второто полувреме. Елиф Елмас и Дарко Чурлинов вкараха за домакините, а Янкам Яник бе точен за малтийците само пет минути преди края на редовното време.

Роналдо продължава да реди рекорди

Кристиано Роналдо пък вкара два гола при 4:0 срещу Лихтенщайн и стана футболистът с най-много международни мачове в историята. Нападателят се разписа два пъти от статични положения в 197-ия си двубой с националната фланелка, оставяйки на един зад себе си доскорошния лидер в класацията Бадер Ал-Мутава от Кувейт.

Роналдо вкара от дузпа в 51-та минута за 3:0, след което се разписа от пряк свободен удар през ръкавиците на вратаря Бенямин Бухел. Жоао Кансело изведе домакините напред в осмата минута с шут от воле, който бе отклонен от играч на гостите, а Бернардо Силва отбеляза четвъртия гол.

Головете на Роналдо в официални мачове за Португалия са 100, а общо - 118. Той е начело и в двете класации.

Доскоро воденият от Ивайло Петев отбор на Босна и Херцеговина също спечели първия си мач от група "J" с 3:0 срещу Исландия. Раде Крунич се разписа два пъти през първото полувреме, а Амар Дедич бе точен през втората част.

Словакия и Люксембург завършиха наравно 0:0 в третия мач от групата.

Расмус Хьойлунд отбеляза хеттрик и Дания започна квалификациите в група "Н" с победа с 3:1 срещу Финландия. Нападателят на Аталанта даде преднина на отбора си през първото полувреме, след което заби още два гола в 82-та минута и в третата на добавеното време.

В други мачове от групата Словения победи Казахстан с 2:1, а Северна Ирландия се наложи с 2:0 срещу Сан Марино.