Няма как да има общи заключения на Европейския съвет, коментира българският президент Румен Радев решимостта на ЕС да достави 1 милион снаряда на Украйна.

Той говори след края на двудневната среща на върха на Съюза в Брюксел.

Вчера той бе категоричен, че страната ни ще произвежда и ще доставя снаряди за други членки на ЕС, но ще поставя условие те да не стигат до Украйна.

„По отношение на тези прословути 1 милион снаряда искам да поясня, че тази тема е заложена на две места. На първо място, във вчерашните заключения на Европейския съвет.

Но най-важната част, където тази тема наистина получава практическа реализация, е в Европейската агенция по отбрана (ЕАО). Има ясна разлика. България е част и подкрепя Европейския механизъм за подкрепа на мира. Благодарение на него ние ще модернизираме нашата отбранителна индустрия, така че да отговаряме на съвременните изисквания, да имаме по-голям капацитет.

Но що се отнася до доставката на 1 милион снаряда за Украйна, в заключенията изрично е записано, че това трябва да става в съответствие със специфичните особености в политиката за сигурност и отбрана на всяка една държава членка. Защото преди този Европейски съвет имаше съвет на министрите на външните работи и на отбраната. България не е част от тази инициатива заедно с още 9 държави“, поясни Радев.

Така, че няма как да има общи заключения, допълни държавният глава.

Всяка държава, която желае да се включи индивидуално, сключва споразумение с ЕАО. Там са посочени кои са държавите - те са 17.

В отговор на въпрос Радев повтори, че България няма да позволи произведените в нейни заводи снаряди да стигат до Украйна. И уточни, че това е много ясно изискване, записано в сделките, които се правят с всички продукти в сферата на отбраната.

Радев бе попитан и дали руският президент Владимир Путин ще бъде арестуван, ако дойде в България.

„Знаете, че в момента отношенията между държавите от ЕС и Русия не са такива, че да предполагат посещение на президента на Руската федерация. Така, че въпросът е безсмислен“, отговори той.

Вчера стана ясно, че Унгария няма да арестува Путин, ако той стъпи на нейна територия. Вчера лидерите на страните членки приветстваха в заключенията на Европейския съвет заповедта за ареста на руския президент, издадена от Международния наказателен съд (МНС).

България заедно с Румъния, Полша, Унгария и Словакия е поискала значително увеличаване на помощта за селскостопанските производители, които страдат от износа на украинска продукция за трети страни по коридорите на солидарността, каза още Радев.Тази помощ е 56,3 милиона евро, от които 16 милиона са за нашата страна. Сумата обаче съвсем не е достатъчна, изтъкна президентът. И увери, че въпросът ще бъде обект на сериозно разглеждане в ЕС.

Той поставил и въпроса за нагнетения миналото лято скъп газ в хранилището в Чирен. Такъв проблем имат и други страни членки.

„Този газ е три пъти по-скъп от сегашните цени. Неговото вадене означава да вдигнем сериозно цените на газа, който продаваме“, обобщи Радев.

Той се похвали, че страната ни има пълната подкрепа и висока оценка за охраната на външните граници на ЕС.

Вчера границата ни с Турция бе обявена за приоритетна от председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.