ЕС е решен да достави снаряди за Украйна.

Това се казва в приетите днес заключения на Европейския съвет.

„Предвид интересите на сигурността и отбраната на всички страни членки Европейският съвет приветства споразумението на Съвета (страните членки – б.р.) на ЕС за спешна доставка на артилерийски боеприпаси и снаряди „земя-земя“ за Украйна и, ако тя поиска, ракети, включително чрез съвместни поръчки и мобилизирането на необходимите фондове, включително чрез Европейския механизъм за подкрепа на мира, целящи да осигурят 1 милион артилерийски снаряда чрез съвместно усилие през следващите 12 месеца, без да се нанася ущърб на специфичния характер на политиката на сигурност и отбрана на определени страни членки“, се казва в документа.

Няколко часа по-рано българският президент Румен Радев заяви, че България няма да участва в схемата за доставка на боеприпаси за Украйна, одобрена от министрите на външните работи и на отбраната в началото на седмицата. В отговор на въпрос на Клуб Z той допълни, че ще произвеждаме снаряди за други страни, но ще поставяме условия те да не отиват в Украйна.

За осигуряването на 1 милион снаряда е необходимо увеличаване на капацитета за производство на боеприпаси в Европа, заяви след края на срещата на върха председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен. За целта ЕК ще предложи законодателен акт. Той ще включва подкрепа от бюджета на Съюза. Става дума за изграждане, разширяване и пренасочване на предназначението на производствените обекти, както и ускоряване на цялата верига за доставки на боеприпаси.

Как ЕС ще се бори със заобикалянето на санкциите

Също така ЕС е твърдо решен да поддържа и да засилва колективния натиск върху Русия, включително чрез възможни по-нататъшни ограничителни мерки, както и да продължи да работи с партньорите си за ценовия таван на петрола. Важно е полагането на повече усилия за гарантиране на прилагането на национално и европейско ниво на наложените санкции. Лидерите на страните от ЕС са решени ефективно да предотвратят и да се противопоставят на заобикалянето на мерките в и от трети държави.

В десетия пакет санкции ЕС въведе възможността за изготвяне на списък от лица и образувания, включително от трети страни, когато бъде забелязано, че те заобикалят мерките. Това обаче със сигурност не е достатъчно.

И по тази причина бъдещият 11-и пакет ще бъде посветен най-вече на заобикалянето на санкциите и начина, по който ЕС ще може да се пребори с него, обеща Фон дер Лайен.

Европейската комисия и Полша ще издирват депортирани деца

Европейският съвет настоява Русия да гарантира незабавно безопасното завръщане на насила отведените или депортирани на нейна територия украинци, най-вече деца. В този контекст лидерите вземат предвид наскоро издадените от Международния наказателен съд (МНС) заповеди за арест на руския президент Владимир Путин и пълномощничката в администрацията му за правата на децата Мария Лвова-Белова.

"Случаят с отвлечените украински деца е ужасяващо припомняне за най-мрачните времена на нашата история. Депортирането на деца е военно престъпление“, озтъкна Урсула фон дер Лайен.

Днес се знае за 16 200 депортирани деца. Само 300 от тях са се завърнали. И тези престъпни действия напълно оправдавант заповедите за арест, издадени от МНС, смята председателят на Комисията.

В партньорство с украинците Урсула фон дер Лайен и полският премиер Матеуш Мрлавецки излязоха с инициатива за връщането на децата, отвлечени от Русия.

„Ще организираме конференция. Ние сме в самото начало на много тежка работа. Имаме намерение да окажем международен натиск и да предприемем всички възможни мерки, за да установим местонахождението на тези деца. Смятаме да помогнем на органите на ООН и компетентните международни организации за получаването на по-добра и по-пълна информация за депортираните в Русия деца. Това включва и децата, които по-късно са били осиновени или дадени на руски приемни семейства“, обеща Фон дер Лайен.

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш, който участва в Европейския съвет, е предложил подкрепа от агенциите на международната организация.

Румъния иска повече пари за свои и наши фермери

Букурещ е поискал увеличаване на помощта за румънски, български и полски фермери, които са сред най-пострадалите от износа на украинско зърно, заяви Фон дер Лайен.

Тя изтъкна големия по думите й успех на коридорите за солидарност. Те са позволили на Украйна да изнася големи количества зърно и други селскостопански продукти. След Черноморската инициативата за зърното това е втората инициатива за подпомагане на Киев.

Лидерите на страните членки са обсъдили как фермерите в ЕС ще се справят с последиците за зърнения пазар. Пристига голямо количество зърно от Украйна и това влияе на цените.

„Затова страните на първа линия, които най-много помагат с коридорите за солидарност, не трябва да страдат от тези нередности“, смята Фон дер Лайен.

В началото на седмицата стана ясно, че ЕК представи предложение за подпомагане на румънските, българските и полските фермери с общо 56,3 милиона евро. Според Румъния обаче сумата не е достатъчна.