Повечето пациенти, приети в болници с остри вирусни инфекции, получават антибиотици като превантивна мярка спрямо евентуални бактериални инфекции. Тази практика обаче не подобрява преживяемостта на пациентите, според ново изследване, цитирано от Ройтерс.

Изследователи са проучили въздействието на употребата на антибиотици върху преживяемостта при повече от 2100 пациенти в болница в Норвегия между 2017 г. и 2021 г. и установили, че даването на антибиотици на хора с общи респираторни инфекции е малко вероятно да намали риска от смърт в рамките на 30 дни.

В разгара на пандемията антибиотици са били предписвани на около 70% от пациентите с COVID-19 в някои държави, което може да допринесе за появата на резистентни към антибиотици патогени, известни като супербактерии, съобщава БТА.

Тези нови данни, които още не са публикувани в медицинско издание, предполагат, че има „прекомерна употреба на антибиотици“, каза водещият автор д-р Магрит Ховинд от университетската болница „Акешус“ към Университета на Осло, Норвегия. Общо 63% от 2111 пациенти са получили антибиотици за респираторна инфекция по време на болничния им престой.

Като цяло 168 пациенти са починали в рамките на 30 дни, от които на само 22 не са били предписани антибиотици. След отчитане на фактори, включващи пол, възраст и тежест на основните заболявания, изследователите установяват, че тези, на които са предписани антибиотици по време на болничния престой са били два пъти по-застрашени от смърт в рамките на 30 дни, отколкото тези, на които не са били дадени антибиотици.

Изследователският екип отбелязва, че по-болните пациенти и тези с повече основни заболявания са имали по-голяма вероятност както да получат антибиотици, така и да умрат. Други фактори, като тютюнопушенето може също да са изиграли роля, смятат те.

„Лекарите трябва да се осмелят да не дават антибиотици, вместо да се съмняват и да дават антибиотици за всеки случай“, препоръчва д-р Ховинд.