Кметовете на три израелски общини обявиха рано днес, че ще започнат гладна стачка пред офиса на премиера Бенямин Нетаняху в Йерусалим, докато протестите срещу плановете на правителството за съдебна реформа продължават да разтърсват страната, съобщават новинарските агенции, предава БТА.

Според вестник "Йедиот Ахронот" кметовете на градовете Кфар Сава и Херцлия, както и на района Цихрон Яков са обявили този ход в съвместно изявление.

Кметовете призоваха правителството да прекрати действията по осъществяване на спорната съдебна реформа и да започне преговори с опозицията.

Те също така поискаха да бъдат защитени единството, безопасността и сигурността на израелския народ.

Десетки хиляди израелци излязоха по улиците в цял Израел късно в неделя в знак на протест срещу плана за реформа на съдебната система и решението на Нетаняху да уволни министъра на отбраната Йоав Галант, който призова за спиране на плана.

През последните 12 седмици в Израел се провеждат масови протести срещу плановете на правителството за съдебна реформа, които се разглеждат от опозицията като опит за намаляване на правомощията на съдебната власт в полза на изпълнителната власт.

Нетаняху, който е съден за корупция, обаче настоява, че неговият план за съдебната власт ще укрепи демокрацията и ще възстанови баланса между законодателната, изпълнителната и съдебната власт.

Във фризера

Израелското правителство обсъжда замразяване на предизвикалия масово недоволство план за съдебна реформа след избухналите през изминалата нощ нови гневни протести, съобщава в същото време "Джерусалем пост", цитиран от ДПА. Съобщава се, че в Йерусалим разгневени протестиращи са преодолели пътна блокада близо до жилището на Нетаняху, като не е ясно дали 73-годишният премиер по това време е бил в дома си.

Предвид ситуацията Нетаняху е свикал спешна среща. Според "Джерусалем пост" тя е започнали снощи и е продължила до ранните часове тази сутрин.

Освен министърът на правосъдието Ярив Левин и крайнодесният министър на финансите Бецалел Смотрич, в срещата, състояла се в канцеларията на премиера, са участвали министърът по стратегическите въпроси Рон Дермер и министърът на образованието Йоав Киш, се казва в публикацията.

Вестникът се позовава на източници от дясната консервативна партия "Ликуд" на Нетаняху, според които Дермер и Киш са посъветвали премиера да спре законодателството, докато Левин е настоявал кабинетът да се придържа към плановете, заплашвайки с оставка.

Лидерите на крайнодясното израелско религиозно коалиционно правителство трябваше да се срещнат в канцеларията на министър-председателя днес, съобщи информационният уебсайт ynet.

Министърът на отбраната Галант призова за диалог с противниците на съдебната реформа, която ще позволи на парламента да отменя решенията на Върховния съд с обикновено мнозинство. Реформата предвижда също политиците да получат по-голямо влияние при назначаването на съдиите.

Галант заяви, че националната сигурност е застрашена от отказа на резервистите да се явят на служба в знак на протест срещу реформите. Той е най-високопоставеният член на правителството, критикувал плана за отслабване на съдебната власт досега. Най-малко още двама представители на партия "Ликуд" са подкрепили искането на Галант, но други членове на коалицията реагираха гневно и призоваха за неговото уволнение, съобщиха вчера израелските медии.