Руснаците са на по-малко от километър от центъра на Бахмут.

Това обяви американският Институт за изследване на войната. Експертите посочват, че шефът на частната военна компания "Вагнер" Евгений Пригожин е посетил сградата на местно училище, което се намира на по-малко от километър югоизточно от Общинския съвет на Бахмут.

Руснаците напредват и откъм северозападната част на града, през индустриалната зона и по улиците "Зеленая" и "Александра Колпакова" - на няколко километра от центъра на Бахмут. При щурма наемниците от "Вагнер" са подпомогнати от редовни части на руската армия.

От Института за изследване на войната предполагат, че някои от най-боеспособните части на групировката могат да бъдат прехвърлени в посока Авдеевка.

"Руското военно ръководство през последните седмици може да е решило да изпрати определени части на "Вагнер" в района на Авдеевка, за да подкрепят изтощените и нискокачествени части на ДНР, които се опитват да превземат това селище. Ако такива бойци на "Вагнер" наистина се бият близо до Авдеевка, това може да обясни ограничените тактически успехи на Руската федерация в района през последната седмица", се казва в доклада на ISW.

Руски дронове атакуваха Киев

Късно в понеделник, 27 март, Русия отново атакува Украйна и столицата ѝ Киев с дронове и бойна авиация, предадоха украинските медии.

Те съобщиха за две управляеми авиационни бомби и 15 ирански дрона "Шахед-136" и "Шахед-131", от които украинската противовъздушна отбрана е свалила 14.

Един е попаднал в частно предприятие в град Днипро и е предизвикал голям пожар.

Русия тества свръхзвукови противокорабни ракети в Японско море

Руският военноморски флот изстреля свръхзвукови противокорабни ракети по тренировъчна цел в Японско море, заяви днес руското министерство на отбраната, цитирано от Ройтерс.

"Кораби на Тихоокеанския флот изстреляха крилати ракети "Москит" по тренировъчна цел във водите на Японско море", се казва в изявление на руското министерство в "Телеграм". "Целта, намираща се на разстояние от около 100 километра, бе успешно поразена с директен удар с две крилати ракети "Москит", се казва още в изявлението.

Ракетата П-270 "Москит" е свръхзвукова крилата ракета със среден обсег, която може да унищожи кораб на разстояние до 120 км.

Русия съобщава за изстрелването на противокорабните ракети седмица след като руски стратегически бомбардировачи летяха над Японско море в продължение на над 7 часа. Москва заяви, че става дума за "планови полети", припомня Ройтерс.