Бащата на Маша, която нарисува антивоенна картинка в училище, днес бе осъден на две години наказателна колония за дискредитиране на въоръжените сили на Русия, съобщава Ройтерс, цитирана от БТА.

Алексей Москальов е самотен баща, който беше пребит, глобен и арестуван заради рисунката на детето си. Той беше разделен от Маша, след като беше поставен под домашен арест в началото на месеца, а тя бе преместена в дом за сираци в родния им град Ефремов, южно от Москва, съобщи правозащитната група "ОВД-инфо".

Случаят предизвика възмущение сред руските правозащитни активисти и провокира кампания в интернет за събиране на бащата с дъщеря му.

Москальов беше осъден за свои собствени публикации в интернет за войната в Украйна. Разследването срещу него обаче започнало, след като през април миналата година 12-годишната Маша нарисувала картинка, изобразяваща как руски ракети падат върху украинска майка и дете - нещо, което накарало директора на училището да извика полиция.

Силите на реда прегледали публикациите на Москальов в социалните мрежи и първоначално го глобили с 35 000 рубли (460 долара) за критични коментари за руската армия. През декември разследващите започнали друго дело срещу мъжа по подозрение за дискредитиране на руските въоръжени сили, което отново се основавало върху негова публикация в социалните мрежи от юни.

Забранената в Русия правозащитна организация "Мемориал" обяви, че смята Москальов за политзатворник.

Адвокатът му днес посети дъщеря му в сиропиталището и ще предаде нейно писмо до баща ѝ, в което пише:

"Татко, ти си моят герой", посочва Ройтерс.