Украинският президент Володимир Зеленски предупреди, че ако ключовият източен град Бахмут падне, това ще позволи на Русия да си осигури международна подкрепа за принуждаване на Украйна да сключи мирно споразумение, което да включва неприемливи за Киев отстъпки. Това обяви държавният глава в интервю за Асошиейтед прес.

По думите на Зеленски, ако руските войски превземат Бахмут, това ще има огромен пропаганден ефект, който ще позволи на диктатора Владимир Путин да "използва подобна победа като аргумент пред Запада, обществото си, Китай и Иран" .

"Само да подуши кръв - само да усети и най-малката слабост от наша страна - той ще предприеме още по-масирано настъпление", каза Зеленски в интервюто, дадено от него във влак на връщане от посещение в Сумска област.

Той изрази опасения, че промяна в политическата обстановка във Вашингтон може да се отрази негативно на хода на войната.

Зеленски е напълно наясно, че до голяма степен успехът на страната му се дължи на международната военната помощ и най-вече на подкрепата на САЩ и на Западна Европа, отбелязва агенцията. Но някои политици в САЩ, в това число и републиканецът Доналд Тръмп, бивш президент на страната и настоящ кандидат на републиканците за изборите догодина, вече започнаха да поставят под въпрос дали Вашингтон трябва да продължава да предоставя на Украйна военна помощ на стойност милиарди долари, отбелязва агенцията.

Губернаторът на щата Флорида Рон Десантис – републиканецът, който най-вероятно ще се съревновава с Тръмп на предстоящите избори, намекна, че защитаването на Украйна "в териториален спор" с Русия не е приоритет от изключително значение за американската сигурност. По-късно обаче след като бе разкритикуван от представители на Републиканската партия, той оттегли изказването си.

Зеленски не спомена изрично Тръмп или други републиканци, с които може да му се наложи да си има работа, ако те спечелят изборите догодина, но подчерта, че се опасява, че евентуална промяна в политическата обстановка във Вашингтон може да се отрази негативно на хода на войната.

"САЩ са напълно наясно, че ако спрат да ни подпомагат, ние няма да спечелим", каза той в пространно интервю за Асошиейтед прес.

Внимателно планираната обиколка с влак из Украйна на Зеленски е впечатляващо пътуване из една страна, разтърсена от войната. Зеленски предприе това пътуване, за да повдигне духа на сънародниците си и за да се усети значимото му присъствие в регионите близо до фронтовата линия, посочва АП, цитирана от БТА.