Френското правителство очаква представители на синдикатите, които са готови да преговарят по пенсионната реформа в началото на идната седмица, предаде АФП. 

Според агенцията това е необичайна среща преди обявен нов ден на национални протести на 6 април срещу повишаването на пенсионната възраст на 64 от 62 години. Вече седмици демонстрациите и стачките в цялата страна срещу реформата на президента Еманюел Макрон не стихват. 

Облечени в черно демонстранти, участващи в снощните протести в Париж срещу пенсионната реформа, запалиха контейнери за отпадъци и хвърляха предмети по полицията, която отвърна със сълзотворен газ, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Сблъсъци имаше и при подобни протести в градовете Рен, Бордо и Тулуза, а в Нант беше подпален банков клон и автомобили.

Въпреки това, докато общественото недоволство прерасна в по-масови настроения срещу Макрон, равнището на насилие снощи далеч не беше като това от миналата седмица и протестите до голяма степен бяха мирни.

По-рано вчера френското правителство отхвърли искането на профсъюзите за спиране и преосмисляне на законопроекта за пенсиите. Това разгневи профсъюзните лидери, които казаха, че правителството трябва да намери изход от кризата.

Правителството каза, че има готовност повече от всякога да разговаря с профсъюзите, но по други теми, и повтори, че няма да отстъпи по отношение на пенсиите.

Милиони французи участват в протести и стачки от средата на януари, за да изразят несъгласието си относно законопроекта. Протестите се засилиха, след като правителството използва специални правомощия, за да прокара законопроекта в парламента без гласуване.

Един от демонстрантите в Париж беше уловил настроенията точно, размахвайки плакат, на който пишеше: "Франция е гневна".

"Законопроектът за пенсиите подейства като катализатор на гнева срещу на Макрон", каза на същия протест 31-годишната Фани Шарие.

Макрон, който обеща да извърши пенсионна реформа и в двете си президентски кампании, твърди, че е необходима промяна, за да се запази финансовото равновесие в страната.

Профсъюзите и опозиционните партии твърдят, че има и други начини за това. "Ние предложихме изход... и е недопустимо отново да ни създават спънки", каза в началото на днешния протест в Париж Лоран Берже, ръководител на профсъюза Френска демократична конфедерация на труда.