Ако изборите бяха в последната десетдневка на март, ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС щяха да имат сходна подкрепа с 26,9% и 26,5%.

ДПС и "Възраждане" биха оспорвали третото място, съответно с 13,3% и 13%. Петото място щеше да е за БСП със 7,2%.

Шанс за достигане на 4-процентната бариера имат "Български възход" с 3,5% и "Левицата" с 3,3%. ИТН е с 3%.

Резултатите са от изследване на "Галъп интернешънъл болкан" за Българското национално радио, показващо декларативните нагласи към края на кампанията. То е проведено между 18 и 26 март 2023 г. сред 1004 души по метода "лице в лице" с таблети. Двустепенната гнездова извадка от изследването на "Галъп" е представителна за пълнолетното население на страната. Максималното стандартно отклонение е ±3.1% при 50-процентните дялове. 1% от цялата извадка е равен на около 54 хиляди души.

Стотици хиляди обаче тепърва ще решават и на числата към този момент следва – както винаги – да се гледа като на моментна снимка на декларативните нагласи, а не като на прогноза. При близки стойности, колебания в активността, внезапни развития и т.н., възможна е чувствителна динамика, отбелязва социологическата агенция.

Според "Галъп" победителят в изборите ще се реши тепърва с гласовете на вземащите решение в последния момент. В по-добра изходна позиция е този, който има повече подкрепа за "втвърдяване". Възможни са динамични развития и по отношение на третото място.

40,1% са казали, че със сигурност ще гласуват – нива, близки до декларираната готовност преди изборите през октомври 2022 г. На тази база се допуска активност, близка до тази от предходните избори, като тепърва ще се разбере процентът, изчислен спрямо формалните избирателни списъци. Възможни са колебания. 4,1% са онези от заявяващите, че ще гласуват, които твърдят, че биха предпочели "Не подкрепям никого", ако изборите бяха днес.