Да имат собствен бизнес е мечта за много хора и реалност за още повече. Как да преминете от едната група в другата? Как от нает служител да се превърнете в собственик на малка компания или, защо не, в собственик на голяма, мултинационална фирма?

Има как и не е трудно, стига да сте постоянни и да не спирате да вярвате в себе си:

В извънработно време

Най-безопасният начин да стартирате собствен бизнес е известно време (обикновено около 1 година) да работите паралелно настоящата си работа и да развивате идеята си.

Ако идеята ви за своя фирма е в сферата на услугите, времето ще ви стигне за създаване на клиентска база и изчистване на концепцията. Ако искате да се впуснете в производството на нещо иновативно, използвайте годината за проучвания, проби и, задължително, правилни изчисления на разходите, приходи и цена.

Докато работите на двете места - на редовната си работа и по мечтата си, се опитайте да заделите възможно най-много средства. Всеки спечелен от страничната работа лев спестявайте за новия си бизнес. Така ще натрупате буфер, който ще ви позволи да спрете да работите редовната си работа без да изпадате във финансова безтегловност.

Начини за финансиране

Така и така заговорихме за пари, нека изясним основните варианти за финансиране на бизнес:

Собствени спестени средства - когато сте успели да заделите пари, имате пълната свобода да ги инвестирате в себе си.

Пари назаем - можете да си позволите да финансирате начинанието си с кредит без доказване на доход, само при условие, че имате точен разчет какво ще правите с парите, каква възвръщаемост ще получите и колко време ще ви отнеме да върнете заема.

Можете да се обърнете или към банка, която ще иска някакъв вид обезпечение на кредита (ипотека или друго), или към небанкова институция като Easy Credit, откъдето да вземете бърз кредит, съобразно дохода ви.

Тази услуга, ви дава възможност да бърз достъп до средства, които да ви свършат работа “на мига” и благодарение на които да започнете да печелите веднага от бизнеса си. Такива ситуации например са купуване на суровини за производство или посещение на семинар, на който да се срещнете с потенциални клиенти.

Вземете се насериозно

Една от основните причини за провал на собствения бизнес е липсата на увереност в собствените сили. Веднъж взели решение да се впуснете в това начинание, действайте така, сякаш вече бизнесът е развит и работи - отделяйте достатъчно време за своето начинание, не спирайте да разказвате на всички какви са новите ви услуги или продукти, направете си визитки, фирмена идентичност, сайт - изобщо всичко, което прави един бизнес солиден.

И бъдете търпеливи. Успехът никога не идва за една нощ, но винаги идва в дома на работливите.

*Настоящата статия не съдържа професионални съвети и не взима предвид специфични за Вас обстоятелства. При необходимост от професионален съвет се обърнете към специалист.