- Г-жо Константинова, социологическите проучвания дни преди вота са категорични: паритет между обединението ПП/ДБ и ГЕРБ (с превес на едната или другата в рамките на статистическата грешка). Дори да вземете първия мандат за съставяне на правителство на малцинството, каквато е заявката ви, на какво парламентарно мнозинство ще разчитате? От кои формации в НС? Защото една подкрепа минава през основните опоненти – ГЕРБ и ДПС с Делян Пеевски и „Възраждане“ и БСП, които са срещу помощ за Украйна, въвеждането на еврото в най-кратки срокове и др.

Любопитен анализ, но нека първо видим фактите. На  всички избори след  появата на „Продължаваме промяната“, социолозите тенденциозно ни замерват с по между 4 и 8% по-ниско от резултата, който реализираме на изборите. Този път преднината на обединението е непренебрежима, дори за тях, и е ясно, че ще бъдем победители на този вот. Това ще ни позволи да зададем посоката на развитие на държавата, като предложим правителство  с управленска  програма за 4 години с конкретни стъпки за нормален европейски живот  – влизане в еврозоната и Шенген, 50 млрд. лева инвестиции поравно в Северна и Южна България, за да преодолеем  на неравенствата между регионите, подкрепа на българските малки и средни ферми, за да може до всеки български дом  да достигат по-качествени храни на по-ниски цени, достъпно образование и здравеопазване с европейско качество. Всъщност от партиите, които ще влязат в следващото НС, има само една, която е против европейското развитие на България. Така че всички останали нямат разумна причина да ни пратят на избори за шести път. Те могат да постъпят неразумно, но ще платят електоралната цена за това.

- Колко дълъг би бил животът на едно такова правителство, поставено на практика в зависимост от един вот на недоверие?

Противно на очакванията, това зависи от хората в България. В момента те казват – „Искаме правителство!“. Много е важно да продължат да го казват и след изборите и да държат да се свършат задачите, важни за тях – да се адресира инфлационната криза, да влезем в Шенген и еврозоната в най-бързи срокове, да има справедливост в държавата и обществото ни. С две думи - да живеем като европейци.

- Какво ако ГЕРБ получи първия мандат и ви постави в сходна ситуация – подкрепа в парламента по определени политики, в т.ч. за съдебна реформа, без участие в Министерския съвет?

Няма как ГЕРБ да получи първия мандат, ние ще спечелим изборите убедително.

- Доходите и инфлацията са темите на тази предизборна кампания. Обедняват ли хората, или има само „усещане за обедняване“ (по „усещането за корупция“ от близкото минало). Въпросът е с оглед критиките на вашите противници – че социалната ви политика в редовния кабинет не само е допринесла за високите нива на инфлацията, но и не може да ги догони, като вие в контрапункт изтъквате икономическите показатели на страната.

Опитът да обвиниш пенсиите за високата инфлация е меко казано циничен.  Усещаме инфлацията по-силно, защото сме най-бедни в ЕС. А сме най-бедни, защото тънките портфейли на хората са свързани пряко с тънките магистрали на ГЕРБ и високите нива на корупция, които са символ на управлението им цели 12 години.

Даваме си сметка, че войната, енергийната криза и неработещият регулатор КЗК с кадри, назначени от ГЕРБ, обезценяват увеличението на доходите.  Точно затова трябва да оставим бизнеса да работи свободно, без рекет и отново да постигнем най-високи нива на износ в ЕС, да бъдем водещи по ръст на индустриалното производство, и най-важно от всичко – да продължим с най-високия ръст на средната заплата в Европа, както миналата година, защото с повишението на средната заплата, ще се увеличават и минималната пенсия, и минималната заплата.

- Управленската ви програма залага на ново вдигане на пенсии и доходи, на данъчни облекчения за младите семейства, на въвеждане най-сетне на е-управление, модернизация на армията, което е сериозно финансово перо, медицинските хеликоптери, детската болница и мн. др. В същото време обещавате 3% дефицит. Може ли всичко това от програмата да се изпълни като разход само с по-висока събираемост на приходите?

Да, както току-що казах, това ще стане, когато бизнесът работи спокойно и в предвидимост. Никакво вдигане на данъците и измисляне на нови. Всичко, което се иска, е държавата да си събере данъците , без да прощава на приятелския кръг на властта. Не трябва да затягаме коланите, а примката на корупцията - да се съберат данъците, да се спре данък ГЕРБ в третинката, която липсва от магистралите и всичко ще е наред. Вече го направихме миналата година – безпрецедентно увеличихме  минималните доходи, като годината завърши на 2.9% дефицит, с 2 милиарда по-малко дълг, 3.9% ръст на икономиката. За първи път от много години насам България оглави   положителни икономически класации. За разлика от ГЕРБ, в нашата програма не сме си избрали имагинерни цифри, с които да вдигаме пенсии и заплати. Ние не искаме изкуствено вдигане, а ръст на средните доходи, воден от растежа на бизнеса, който да определи покачването и на  минималните доходи.

- Какво попречи на 48-ото НС да приеме закона срещу домашното насилие и как могат да бъдат преодолени страховете от Истанбулската конвенция, неизменно свързвана с това специализирано законодателство?

Попречи политическото лицемерие. ГЕРБ гласуваха против, ДПС дадоха само 6 гласа за – тоест двете партии не спазиха предварителните си заявки. Така оттогава, заедно с БСП и Възраждане, станаха съучастници в убийството на една жена на всеки две седмици. Докато популисти плашат хората с несъществуващ торбалан като джендър и истанбулска конвенция, истинските чудовища пребиват безнаказано жените и децата си. Това трябва да спре още в първите дни на новото Народно събрание.

- Кой е преломният момент, който ще спре изборната спирала? Може ли той да се окаже осъзнаването за отсъстващата парламентарна република и замяната й с президентска такава? И колко време ще отнеме това осъзнаване?

Нека към цялата инфлация от страхове да не добавяме и страх от демокрацията. Изходът от политическата криза е изцяло в ръцете на хората, които ще излязат да гласуват тази неделя. Изправени сме на кръстопът – да се върнем назад към политиката на стабилна бедност отново или да поемем напред към нормален европейски живот. Това е, което ние предлагаме – достойни европейски доходи, истинско правосъдие, модерно образование, здравеопазване във всяка точка на страната. Няма да се примирим, че “тук е така”, че най-доброто, което заслужаваме, са тънки портфейли и тънки магистрали, че “ремонт на ремонта” е норма на стабилно управление, че да търсиш връзки за детска градина е начинът. Всичко, което искаме, е нормални европейски правила, за да живеем нормален европейски живот. Няма как да се случи, ако не вземем нещата в свои ръце, ако разчитаме на измислените стари супер-герои. Под черния кожен шлифер няма спасител и ние това го знаем, защото сме го видели, защото сме го живели! Спасителят е всеки един българин. Решението е в ръцете на хората и се надявам, че те ще изберат номер 12, за да вървим напред, а не да се връщаме назад.

КУПУВАНЕТО И ПРОДАВАНЕТО НА ГЛАСОВЕ Е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ