От 7 април Япония забранява износа за Русия на стомана, алуминий и продукти от тях, багери, булдозери, дронове, компоненти за авиационната и космическата индустрия, оптични влакна и корабни двигатели. Това се посочва на сайта на Министерството на икономиката, промишлеността и търговията на страната, цитиран на уебсайта на Радио "Свобода".

Забраната включва и доставката на играчки - пъзели и пъзели за деца.

Освен това властите удължиха с още една година лишаването на Русия от статута на най-облагодетелствана нация в търговията. Токио лиши Москва от преференциален статут през март 2022 г. след руското военно нахлуване в Украйна.

От началото на нахлуването през февруари 2022 г. Япония наложи санкции на руския президент Владимир Путин, висши служители на страната и техните роднини, банки и бизнеси и лиши Русия от нейния статут на най-облагодетелствана нация в търговията. В същото време Токио обяви, че ще предостави военна и хуманитарна помощ на Украйна.

Русия включи Япония в списъка на "неприятелските страни".

На годишнината от нахлуването японският премиер Фумио Кишида обяви разширяването на санкциите. Ставаше дума за замразяване на активи на 120 руски физически и юридически лица. Япония също ще забрани износа на стоки, които биха могли да подпомогнат руската индустрия, като например части за дронове. Общо около 900 руснаци и около 450 руски организации и компании са в ограничителните списъци на Япония.

Кишида каза още, че Япония ще предостави на Украйна пакет от помощ от 5,5 милиарда долара за възстановяване на разрушената от войната инфраструктура. По време на войната Токио вече беше предоставил на Киев пакет от финансова помощ от 600 милиона долара, както и значителни количества хуманитарна помощ, чиято обща стойност също достигаше стотици милиони долари.