Премиерите на България, Румъния, Унгария, Словакия и Полша поискаха да бъдат въведени наново  митата и тарифните квоти върху украинското зърно, предаде Ройтерс.

Искането се съдържа в тяхно писмо до председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

„Ако изкривяванията на пазара, причинени от притока на украинско зърно, не могат да бъдат премахнати с други средства, митата и тарифните квоти трябва да бъдат въведени отново“, посочват лидерите.

От ЕК съобщиха за Клуб Z, че писмото е получено.

ЕС може да върне митата върху вноса на определени украински зърнени продукти, съобщи за Клуб Z говорителят на Европейската комисия Мириам Гарсия Ферер. Разговаряхме с нея преди да бъде съобщена новината за писмото на петимата премиери.

Това предвижда предпазна клауза, която ще бъде въведена в действащия сега регламент за вноса на зърно от Украйна Неговият срок изтича през юни, но той ще бъде удължен с една година. И тогава ще бъде въведена клаузата.

Очаква се удължаването да бъде съвсем скоро одобрено от страните членки (Съвета) на ЕС, каза Гарсия Ферер.

Връщането на митата ще става само в случаи, когато вносът засегне целия европейски пазар. Няма да бъде взето предвид влиянието върху регионалните пазари, изтъкна говорителят.

Стъпката ще бъде предприета само ако една или повече страни членки изпратят молба до Европейската комисия. От Брюксел обаче първо ще трябва да направят оценка на всеки отделен случай, посочен от подателите. И след това ще вземат решение.

Това ще бъде единствената промяна в регламента, категорична бе Мириам Гарсия Ферер.

„Други не са възможни, все пак това е регламент“, посочи тя.

За това, че ще се пише писмо до Урсула фон дер Лайен, стана ясно още вчераВчера след среща на президента Румен Радев с представители на Националната асоциация на зърнопроизводителите. В него ще бъдат поискани промени в регламента за безмитен внос на стоки от селрскостопански произход от Украйна.

Също вчера Комитетът на Общата организация на пазарите (ООП), която е част от Общата селскостопанска политика на ЕС, гласува отпускането на компеннсации в размер на 16,75 милиона евро за българските зърнопроизводители.

Българската държава може да даде допълнителна помощ, която се равнява на 100 рроцента от дадената от ЕК сума, отговориха на наше запитване източници от Европейската комисия. Т.е. става дума за допълнителни 16,75 милиона евро. Ако държавата иска да даде още, тя трябва да се обърне към Комисията, да представи аргументите си, след което в Брюксел ще решат дали да удовлетворят искането.

Всяка страна членка, която ще получи помощи от ЕС, трябва да докаже, че парите са за най-засегнатите зърнопроизводители. От Комисията стриктно ще проверяват как са използвани сумите, за да бъдат сигурни, че се изпълняват целите на помощите, допълниха нащите събеседници.