Европейската комисия отпуска компенсация в размер на 16,75 милиона евро за българските фермери, които са сред най-пострадали заради регламента за безмитен внос на украинско зърно в ЕС.

Това съобщи за Клуб Z говорителката на ЕК Мириам Гарсия Ферер.

Решението е взето от Комитета на Общата организация на пазарите (ООП), която е един от стълбовете на Общата селскостопанска политика на Съюза.

Сумата е еднократна, уточни тя. Стига да пожелае, България може да даде допълнителни суми на своите производители.

Зам.-министърът на селското стопанство Тодор Джиков заяви пред БНР, че ще искаме допълнителна компенсация от 50 мили4она евро за фермерите ни.

„Тепърва имаме да анализираме каква допълнителна помощ можем да дадем“, коментира Мириам Гарсия Ферер.

Тя цитира думите на председателя на Европейската комисия Усула фон дер Лайен, казани на Европейския съвет на 23 март. Тогава Румъния поиска увеличаване на помощта за фермерите от засегнатите страни, която в момента възлиза на общо 56,3 милиона евро.

Според днешното решение Полша получава 29,5 милиона евро, а Румъния – 10,05 милиона, съобщи говорителката.

От тези числа става ясно, че компенсацията за българските зърнопроизводители е по-висока от тази за румънските.

От Комисията обясниха за Клуб Z, че са взети предвид няколко елемента от оценката, най-вече на ситуацията със снабдяването на местните пазари и насищането на логистичните вериги. Когато става дума за снабдяването, от ЕК са взели предвид, че понякога е бил необходим допълнителвен внос от Украйна за компенсиране на по-слабото вътрешно производство.

През 2022 г. реколтата в Румъния е била с една трета по-слаба, отколкото средните показатели за предишните пет години. Дори с вноса от Украйна количеството царевица е било с 60 на сто по-ниско в сравнение с нормалното. Когато увеличеният внос на Украйна съвпада с по-слабо вътрешно производство, този внос се счита за по-малко ощетяващ вътрешните пазари. Ако се погледне само на ситуацията с доставките, Румаъния не подлежи на получаване на помощ, за разлика от България и Полша.

От Комисията посочиха, че гласуваната днес помощ няма за цел да компенсира обема на търговията или транзита. Тя е насочена към пострадалите от това.