В последните 30 дни и общественото внимание, и медиите се фокусираха много повече в действията на Румен Радев и служебния му кабинет, идеите за референдуми на по-малки партии, войната в Украйна... всичко друго, но не и предизборната кампания.

Не знаем кой ще е първи, трети или пети, но знаем, че няма да има шампион със 121 депутатски места. А много хора, дори сред политически активните, се питат - защо да гласувам, ако резултатът е същият и пак няма правителство?

Защо се случва това обсъждаме с политолога Кристиан Стефанов в новия епизод на Z-Каст - подкаста на Клуб Z.

"Основният проблем е, че се е стигнало до патова ситуация, в която не могат да се правят по същия начин кампании, както веднага след протестите след 2021 г. Тогава имаше някаква ярост, самото общество беше много по-мобилизирано", смята той.

В момента пък се говори за приоритети и планове, което не може да мобилизира електората така, както сблъсък между "доброто" и "лошото".

Възможно ли е евроатлантическо правителство? А ако ПП/ДБ откажат отново съюз с ГЕРБ, способен ли е Борисов да намери подкрепа от ДПС и БСП? Ще играят ли българите в чужбина по-голяма роля? Ще гласуват ли тези в Турция по различен начин от обичайното?

Отговорът на тези и други въпроси - в новия, 118-ти Z-Каст:

Слушайте Z-Каст и в платформите SpotifyGoogle PodcastsTuneInApple Podcasts.