Пет политически формации със сигурност влизат в 49-ото Народно събрание. Дистанцията между двете водещи коалиции е дял, значително по-малък от статистическата грешка при подобни изследвания. Това прави невъзможна към 26 март прогнозата за това кой ще е първи и кой втори. Ако има малка партия с шанс да се пребори за място в новия парламент, това е "Левицата".

Това сочат данните от последното прези изборите на 2 април национално представително изследване на "Екзакта Рисърч Груп".

Проучването е проведено в периода от 21 до 26 март 2023 г. Интервюирани са 1050 пълнолетни български граждани в 71 населени места на страната. Работено е със стратифицирана двустепенна извадка с квота по основни социално-демографски признаци.

Методиката на регистрация е пряко полустандартизирано “лице-в-лице” интервю.

Изследването е реализирано със средства на „Екзакта Рисърч Груп” като част от изследователската програма на агенцията.

Проучването е проведено на територията на България и данните не отразяват нагласите на избирателите от чужбина, уточняват от агенцията.

Изследването на "Екзакта" потвърждава основните тенденции, регистрирани и при другите социологически агенции. То дава преднина от 0,6 на сто на ГЕРБ-СДС. Двете водещи коалиции - ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ навлизат напрактика с изравнени позиции в крайната решаваща фаза на кампанията.

Победител ще бъде онзи, който в оставащите дни до вота съумее да подобри позициите си сред жителите на столицата, както и да работи за по-висока активност в градовете-областни центрове, посочват от агенцията.

С надмощие в надпреварата ще се поздрави коалицията, която не се отказва да се бори и за вота на колебаещите се за кого да гласуват избиратели.

Стратегиите на изборните щабове на двете водещи коалиции в последните дни на кампанията и в деня на вота ще бъдат много важни за крайния резултат, отчитат от "Екзакта".

Сред българите, които са сигурни, че ще гласуват на предстоящите парламентарни избори, 70% посочват, че избират да гласуват с машина, а 30% - с хартиени бюлетини.

Седмица преди вота 41% от анкетираните декларират категоричното си намерение да гласуват на парламентарните избори на 2 април. Тези хора оценяват вероятността да отидат до урните като 100-процентова. Известен ръст на активността може да дойде от деклариращите, че със сигурност ще гласуват, но уточняващи в същото време, че още не са решили за кого ще дадат гласа си. Те са 13% от пълнолетните българи и биха могли да внесат промени при подреждането на партиите с близки резултати.

Към 26 март най-висока мобилизация изследването регистрира сред електората на ДПС.

В крайната фаза на кампанията от ПП-ДБ работят не само с ядрото от избирателите си, но търсят и подкрепа сред своя потенциален електорат. ГЕРБ-СДС като че ли по-скоро залага на работа с твърдия си електорат.

Под средната готовност за гласуване има сред жителите на столицата, но и сред населението на градовете-областни центрове.

Усилията на партиите и коалициите за повишаване на избирателната активност както в столицата, така и в големите градове на страната до 2 април, се оказват много важни за крайния резултат от вота, смятат от агенцията.