Продължава руският обстрел на селища и инфраструктура в Източна Украйна. Междувременно МВФ и Съединените щати отпускат допълнителна финансова и военна помощ на Киев за войната, съобщава БНР днес.

Двама души, сред които малко дете, са загинали при обстрел на град Авдеевка, съобщи областният управител на Донецк Павло Кириленко. Нанесени са удари и в Сумска област. Руската армия съобщи, че е унищожила две украински диверсионни групи по направление на Купянск, като са използвали дронове.

Според украинският президент Володимир Зеленски плановете на Кремъл да разположи стратегически ядрени оръжия в Беларус показват неуспех на разговорите на Путин с китайския му колега Си Дзинпин.

САЩ отново призоваха Русия да преразгледа плановете си за разполагане на ядрени оръжия в Беларус, както и да изтегли войските си от Украйна. Изявленията от Москва  не могат да бъдат оправдани с използването на бронебойни снаряди с обеднен уран в Украйна, защото "тези боеприпаси НЕ са аналогични на тактическите ядрени оръжия", заяви Робърт Ууд - заместник-представител на Вашингтон в ООН.

Междувременно, изпълнителният борд на МВФ одобри четиригодишен финансов пакет в размер на 15,6 милиарда долара за Украйна. Той е част от общо 115 млрд. долара международна подкрепа за Киев, обявиха от фонда.

От своя страна САЩ се подготвят да обявят в понеделник нова доставка на военна помощ за Украйна на стойност 2,6 милиарда долара, в която са включени радари, противотанкови ракети, мостово оборудване, снаряди за противовъздушната отбрана.

Обиск в дома на игумена

На фона на противопоставяне между украинското правителство и световноизвестния манастирски комплекс  Киево-Печорска лавра в столицата на Украйна, полицията претърси дома на наместника на обителта Павло Лебид, предават ДПА и БТА.

"Те ми казаха с две думи, че съм заподозрян, че работя за Русия", казва Павло във видео, разпространено от руската държавна информационна агенция РИА Новости. Митрополитът каза, че  е бил извикан за разпит и по обвинения в религиозна агитация и обида на украинския президент.

Павло отрича обвиненията.

Спорът за използването на манастира продължава от месеци. Украинското ръководство подозира управляващата манастира Украинска православна църква, доскоро подчинена на Московската патриаршия, в шпионаж и агитация в полза на Москва.