Поделение на "Газпром" е подарило на спряганата за близка на руския президент Путин бивша гимнастичка Алина Кабаева здание за около 2,2 млрд. рубли (близо 26 млн евро).

Това се казва в разследване на опозиционния на Кремъл информационен канал "Можем объяснить".

Сградата е в специалната икономическа зона "Сириус" - близо до руския черноморски курорт Сочи. Край същия град се намира и една от многото резиденции на държавния глава, казва се в разследванто цитирано и от "Свобода" (руското подразделение на "Свободна Европа", б.р.).

Собственик на сградата всъщност става свързваната с Кабаева Академия по жудожествена гимнастика. В нея ще се помещават спортен компекс и хотелска част. Сайтът пише още, че "подаръкът" е с разгъната площ повече от 41 000 кв м.

Самият "Сириус" е "държава в държавата" - официално представлява образователен проект за талантливи деца и младежи, неговата територия е автономна от Краснодарския край, където се намира - има си отделен бюджет и имотни правила.

От канала посочват, че на сайта на Асоциациято по художествена гимнастика се казва, че там ще се тренират млади гимнастици, ще се провеждат международни състезания, а също има хотел със 144 стаи, басейн, СПА, кино и пр.

Зложелатели пък се пошегуваха с това, че в регистрацията на юридическото лице, което ще оперира имота - "Небесная грация", са вписани дейности като хотелиерски бизнес, производство на филми, физкултурно-оздравителни мероприятия, управление на имущество, организация на конференции и изложби и дори масажни салони и дейности в сферата на медицината.