Руският президент Владимир Путин вероятно вдига нова вила, съобщи опизиционният телевизионен канал "Дожд".

Разследване на програмата установило, че палатът ще бъде на остров Лодочний във Финския залив, недалеч от град Виборг в Ленинградска област. Той ще се помещава в легендарната вила на Селгрен, където е сниман руски филм за Шерлок Холмс. Самото имение се разширява, за да има Путин повече удобства, твърдят от "Дожд". Откакто се извършват работите, достъпът за простосмъртни до острова е закрит.

Вилата принадлежала на някогашния финландски търговски съветник Еверт Виктор Селгрен, който по онова време притежавал острова. Построена е през 1913 г. по проект на знаменития архитект Уно Улберг.

До 2010 г. палатът бил запуснат. След това на територията на комплекса започнал мащабен ремонт.

"Оттогава там строят вила за Путин. Той почиваше там поне един път", споделя събеседник на "Дожд".

Според данни на руския държавен регистър, цитирани от програмата, всички постройки на територията на предполагаемата вила са собственост на компанията "Север". До 2014 г. тя била притежавана от Олег Руднов - шеф на Балтийската медийна група и близък приятел на Путин. Същият някога оглавявал компанията "Волна", която е собственост на друг приближен на президента - виолончелиста Сергей Ролдугин, уличен от досиетата "Панама", че има 2 милиарда долара в офшорки. Руднов бил тясно свързан и с банка "Россия", чийто собственици са Ролдугин, Юрий Колалчук и президентският сват Николай Шамалов.

Олег Руднов починал през 2015 г. Бизнеса наследил синът му Сергей, който чрез "Север" днес притежава имоти на остров Лодочний. Той ползва цялата територия на острова, както и значителна част на близкия полуостров Лиханиеми. На негово разположение са общо 1080 декара.

На острова Руднов-младши притежава парцел, по-голям от този, на който е разположен дворецът на Путин в курорта Геленджик. Този палат е построен от Николай Шамалов, чийто син Кирил е женен за Катя - една от двете дъщери на Путин.

През пролетта блогърът опозиционер Алексей Навални обяви, че руският премиер Дмитрий Медведев е взел подкупи в размер на над 1 милиард евро и с парите тайно е придобил редица луксозни домове в страната и зад граница, а също така винарни и яхти. Оглавяваният от Навални Фонд за борба с корупцията (ФБК) пусна филма разследване "Той не ви е Димон". В резултат в Русия избухнаха най-големите антиправителствени протести от 2012 г. насам.

Преди близо година пък Навални обвини Медведев, че се шири в палат, три пъти по-голям от Кремъл, на брега на Волга в селището Пльос.