"В тази ситуация на българските политици са ни нужни разум, отговорност, диалог".

Това заяви председателят на ДПС Мустафа Карадайъ в своя първи коментар на изборните резултати. Тезата за диалога между партиите е стара и традиционна за ДПС.

"След изборните резултати е необходим диалог. Дневният ред на хората да стане дневен ред на политиците и на бъдещия кабинет. Да могат да се решават проблемите на хората. От нас не очаквайте да чертаем разделителни линии. Без да преодолеем политическата криза няма как да се преодолеят и другите кризи", каза още Карадайъ.

Запитан за възможността "Възраждане" да изпревари ДПС той заяви:

"Демокрация. Въпросът не е целофана, а в съдържанието".

А на въпрос дали наесен ще има отново парламентарни избори той бе категоричен:

"Наесен ще има местни избори".

По предварителни оценки ДПС постига целите, които си е поставило - да има най-малко четирима народни представители от Кърджали. Това заяви на пресконференция малко след края на изборния ден Хасан Азис от ДПС, кмет на Кърджали.

Той отчете, че изборният процес в Кърджали е преминал нормално и във всяка една от седемте общини са постигнати очакваните резултати.

Нямаме точни разчети за гласовете от Турция, добави той.

"Хартиената бюлетина ни помогна да постигнем целите, които си поставихме. Категорично отстояваме позицията, че не трябва се ограничават начините за упражняване на изборното право на хората и това помогна на голяма част от хората да упражнят своя глас", каза Азис.

По думите му избирателната активност за партията се доближава до тази от предните избори. Хасан Азис очаква и гласовете от Турция да бъдат около нивото от предишните избори.

"При над 50 000 гласа от Турция бихме били доволни", коментира той.