Денят след изборите и неособено оригиналният, но неизбежен въпрос - А, сега накъде? Резултатите отново не предполагат лесни отговори.

Ето и гледните точки на няколко анализатори на обществения -политическите процеси в страната.

Колаборация на ГЕРБ с ПП-ДБ?

"От ГЕРБ-СДС не биха имали толкова против някаква колаборация с ПП-ДБ. Не така седят нещата с избирателите на ПП-ДБ. Там лидерите ще бъдат подложени на двойно натоварване - от необходимостите на ситуацията и това, което избиратели им казват. Доста ще е сложно за "Демократична България" и "Продължаваме промяната", още повече, че те имат реален шанс да спечелят София на местните избори и не трябва да губят избиратели дотогава."

Това коментира в понеделник сутрин по БНТ каза Първан Симеонов от "Галъп интернешънъл".

Според него създалата се ситуация е най-сложна за ПП-ДБ. Ако "Има такъв народ" прекрачи 4-процентовата бариера, шансовете за кабинет са увеличават, защото партийните играчи стават повече, подчерта още той.

И Симеонов и Боряна Димитрова от "Алфа рисърч" смятат, че ако се състави кабинет, той ще е с експертна или програмна формула.

От "Алфа рисърч" регистрират, че избирателите на ПП-ДБ са поомекнали - по-склонни са за взаймодействие с ГЕРБ-СДС в сравнение с миналата година.

"При избирателите на ГЕРБ - малко над 60% биха приели коалиция с ПП-ДБ, 22% не биха. 49% към 37% от избирателите на ПП-ДБ биха приели. И там има леко обръщане - да, 37% е достатъчно сериозно ядро, но в никакъв случай не е тази радикализация, която наблюдавахме отпреди година. И избирателите на БСП, и на ДПС са склонни да приемат коалиция. Само на "Възраждане" - не. Тук има роля и умората, и раздразнението на хората", посочи Боряна Димитрова.

Факторът "местни избори"

"Местните избори ограничават коалиционните стратегии, партиите не искат да загубят избиратели. Хората са разочаровани от безплодността на парламента.

Вариантите са три - по-малко вероятните са правителство на малцинството и "хартиена коалиция", а по-вероятният - широко програмно правителство с евроатлантически приоритети", смята социоложката Елена Дариева в коментар по Нова тв.

Тенденцията към радикализация 

"Преди се надявахме на коалиция на съгласието и се получи коалиция на компромиса, а сега трябва да има коалиция на сговора. Избирателите няма да простят невъзможността на политиците да реализират правителство. Тенденцията към радикализиране обира недоволния вот. Възможно е националистическата партия "Възраждане" да стане структуроопределяща или втора по сила", предупреди политологът Росен Стоянов. 

Той прогнозира, че през есента ще има два референдума, а това ще принуди всеки да заеме страна.

"Да имаш "Магнитски 2" зад гърба си и да търсиш сближаване с ГЕРБ"

"Все по-видимо е, че от ПП-ДБ се представиха под очакванията на изборите, а и нараства вероятността да ги загубят от ГЕРБ, макар и с малко", пише анализаторът Иво Инджов във фейсбук.

Ето и цялата му позиция:

Очевидно ефектът "обединение" не сработи и се превърна в дефект. Голяма роля за по-слабото от очакваното представяне изигра координираното очерняне на правителството на Кирил Петков от ГЕРБ и останалите по-видими политически сили, но и от служебното правителство на президента Радев.

В тази атмосфера ПП - ДП учудващо предложи позитивна кампания, характерна за наложила се и управлявала дълго време политическа сила. Каквато коалицията няма как да бъде в турболентната политическа ситуация през последните години. Кампанията не блестеше и с особен хъс и креативни идеи.

Очевидно този стил на предизборна битка е бил разчетен с цел изграждане на мостове към ГЕРБ. С оглед на увереносттта на новата коалиция да предложи и наложи правителство на малцинството, подкрепяно от партията на Борисов, но без тя да е "вътре"... Тази кампания нямаше нищо общо с анти-ГЕРБ реториката, особено на ПП, от предходните два избора. "Евроатлантическите" мостове сигурно са били желан вариант и във Вашингтон и Брюксел. Но...

Да имаш "Магнитски 2" зад гърба си и да търсиш сближаване с ГЕРБ, вместо да ги притиснеш до стената, си беше груба страгегическа грешка!

Ако продължават в този дух и подкрепят под каквато и да е форма правителство, предложено от ГЕРБ (вариантът правителство на малцинството вече става неактуален), ПП - ДБ ще се обезличат навръх местните избори.

За ПП, възникнала като отрицание на '"модела Борисов", всяка форма на колаборация с ГЕРБ, не само участие в коалиция, за което Барисов натиска ПП - ДБ, ще бъде равносилно на ритуално самоубийство!

За да имат успех на местните избори, ПП и ДБ трябва да останат опозиция на възраждащото се статукво. И да се готвят за следващите парламентарни избори, твърде вероятни в рамките на една година, до края на т.г. или направо по формулата 2 в 1 наесен.

Кабинет ГЕРБ-ДПС-ИТН вече е възможен

Изводите на политолога Ружа Смилова от отминалите избори

1. "Хартиената коалиция" изглежда не увеличава резултата си - в абсолютни стойности и като проценти. Затова пък направи ад от тези избори. За чиято легитимност ще има съмнения.

2. Изглежда, че ГЕРБ ще спечели с малко

3. След вкарването на ИТН в НС кабинет ГЕРБ-ДПС-ИТН вече е възможен.

4. След предвожданата от ГЕРБ остро негативна кампания "всички срещу ПП-ДБ" няма нищо по-естествено ГЕРБ да се "вземе" с някои от съратниците си в борбата с "младите неопитни радикали".

5. Някои наричат горното "самоубийствен ход" за ГЕРБ. И затова настояват ПП-ДБ да се притече на помощ, за да спаси ГЕРБ, като формират коалиция.

6. Не виждам как след остро негативната им кампания срещу ПП-ДБ (а и като знаем какво ГЕРБ стандартно причиняват на партньорите си във властта) от ГЕРБ ще имат очи да поискат това от ПП-ДБ. Не че чувството за вина, срам, или подобни някога са спирали ГЕРБ да направят каквото и да било.

7. Позитивната кампания на ПП-ДБ в ситуация на остра криза (и да, криза има, не е само "усещане за криза") очаквано не носи успех. Такъв успех би бил цяло чудо при общия фронт "всички срещу ПП-ДБ".

8. Смятам, че категоричната позиция за "правителство на малцинството" и изключването на всякакви други варианти за правителство (особено предвид масовата умора от избори и масовото предпочитание сред гражданите за формиране на редобен кабинет и парламент с малко по-дълъг хоризонт) изяде няколко процента на ПП-ДБ и не им позволи не само да разширят подкрепата си извън тясното партийно ядро, но и да постигнат сумарния си резултат от октомври 2022г.

9. Основният препъни-камък пред формирането на по-траен кабинет - бил той ГЕРБ-ДПС-ИТН, на "хартиената коалиция+ИТН", или пък друг, са местните избори през есента.

10. Много е трудна калкулацията дали участие на ГЕРБ в управлението ще ѝ донесе повече пасиви или активи. Затова няма да се учудя ГЕРБ отново да се опита да прехвърли на вторите отговорността за несформирането на редовен кабинет и продължаващото управление на Радев.

11. БСП не се срина. Но и "хартията" не ѝ вдигна резултата. Адът, който причиниха на десетки хиляди членове на СИК и РИК, трябва да им бъде написан на сметката.

12. "Възраждане" печели най-много от безвластието. Това е може би най-тревожното от всичко на тези - и предходните избори.

Към общия фронт "всички срещу ПП-ДБ" да не пропуснем основната фигура и на президента, и на излъчения от него кабинет. В тези предсрочни избори може би в най-голяма степен досега Радев беше основен играч. Така че от ГЕРБ изглежда ще са напълно ОК Радев да продължи да управлява - и да направи изборите през есента. Така или иначе играеха в един отбор.