Седемнадесет процента от българите са решили за кого да гласуват в последните няколко дни преди изборите. 78% от избирателите на ГЕРБ-СДС са решили да гласуват за коалицията още преди кампанията. Една четвърт от електората на ПП-ДБ е взела решение да гласува за обединението в последните 30 дни. Сред привържениците на „Възраждане" близо една пета са решили да гласуват за партията в последните няколко дни. 

Това са някои от изводите от данните от екзитпола на "Тренд" за парламентарния вот на 2 април. Изследването е възложено и финансирано от "Нова телевизия".

Хартия или машина?

Избирателите на ПП-ДБ в най-голяма степен са предпочели да гласуват на машина (83%). БСП и ДПС са единствените две партии, при които избирателите им са предпочели хартиената бюлетина пред гласуването на машина.

Повече жени предпочитат "Левицата"

Електоратите на отделните партии са сравнително балансирано разпределени по пол, посочват от "Тренд". Единствено подчертано по-женски е профилът на избирателя на "Левицата" - над 60% от гласувалите за коалицията са жени, такива са и най-разпознаваемата част от лидерите на формацията.

БСП първа сред над 70-годишните. Една трета от младежите са гласували за ПП-ДБ

62% от избирателите на БСП са хора над 60 години. Над 50 на сто от гласувалите за "Има такъв народ" са до 40 години. Близо една трета от всички гласували между 18-29 години са гласували за коалицията ПП-ДБ. БСП е първа политическа сила сред хората над 70 години.

Електоратите на ПП-ДБ и "Възраждане" - най-образовани

Сред основните формации електоратите на ПП-ДБ и "Възраждане" са тези с най-висок образователен статус – съответно 57% и 53% от избирателите им са висшисти.

В следващата констатация от екзитпола има повече предвидимост и очакваност - една четвърт от избирателите на ПП-ДБ живеят в столицата. Близо половината (47 на сто) от симпатизантите на ГЕРБ са от областните градове. 77% от електората на ДПС живее в селата. 

Една четвърт от гласувалите за ПП са променили вота си

При почти всички основни формации, над 80% от избирателите са повторили вота си на тези избори в сравнение с проведените през октомври. Изключение правят гласувалите за "Продължаваме промяната" на изборите през миналата година, сред които 25% са променили вота си на 2 април.