"Хаос и разруха". Така президентът Румен Радев обрисува веднъж наследството от редовния кабинет, и ако тази "терминология" може да се принесе към изборния процес от 2 април, то тя напълно му приляга. Среднощно броене на хартиени и машинни бюлетини, попълване на протоколи със степен на сложност "висша математика", опашки пред районните избирателни комисии, до 90% сгрешени сметки, дефектирали машини, "дефектирало" видеонаблюдение, паравани, издаващи тайната на вота.

И в резултат, към 10 ч тази сутрин нито една районна избирателна комисия (РИК) не бе предала изборните книжа в Централната избирателна комисия (ЦИК), а някои секции - и в РИК.

Предисторията на всичко това се крие в 48-ото Народно събрание, в което "Хартиената коалиция" ГЕРБ, БСП и ДПС направи няколко ключови изменения - по стара традиция в "12 без 5". Върна хартиената бюлетина в големите секции, елиминира протокола от машината, който в края на изборния ден ден показва резултата по формации и преференциите, превърна машинната разписка (тип касов бон в магазина) в бюлетина - с всичките атрибути на ценна книга, въведе "параван" вместо "тъмната стаичка" при гласуването с хартията.

До какво доведе това? Само няколко примера:

Изборните протоколи в Кърджали масово са сгрешени, което забавя обработката на данните. Към 7:45 все още не бяха приети изборните книжа на около 100 секции в областта от общо 540. През нощта пред сградата, в която РИК-Кърджали обработва книжата, се образува опашка. Информацията е на БНТ.

"Забавянето е факт. Започваме 11-ия час от обработването на протоколите. Проблемът, който мога основно да очертая, е че всички протоколи - много малък процент от тях са изправни. Всичко това е сгрешено. Членовете на СИК следва да направят корекция, отнема им много време и труд и затова се забавят много. "Информационно обслужване" в този момент са без работа, но ние не можем да ги захраним, защото протоколите са сгрешени. Видеонаблюдението в съботния ден създаваше проблеми, в неделния ден създаваше проблеми и то удължи процеса на броене на бюлетините", коментира Павел Гатев, председател на РИК - Кърджали.

В Пловдив, председателят на РИК обяви:

"Секционните избирателни комисии се оказаха затруднени от протокола, който трябваше да попълнят. Повече от 90% от протоколите са пълни с грешки, налага се корекция, което ни забавя."

Апропо, именно в Пловдив вчера в изборния ден бе хванат... неграмотен председател на секционна комисия.

В София към 8:00 часа тази сутрин приключи обработката на протоколите от 25-и МИР. В 24-и МИР оставаше да се приемат книжата на още двайсетина секции, а 23-и - на 130. А межждувременно... млада жена, член на СИК, припадна при предаването на документацията. 

Протоколи са сгрешени масово, особено в част преференции. Ако не всеки протокол, то всеки втори, заяви в интервю пред БГНЕС Валери Цолов, заместник-председател на 24 РИК.

"Като им гледам документите е ясно защо е имало такова забавяне. Хората просто са видели голям зор в попълването, имало е и видеоизлъчване и това ги е забавило. Съвкупно се стигна дотук", обобщи Цолов.

Дълги опашки и огромно забавяне при предаването на протоколите се видя и в Бургас. Причината... многото грешки при обработването на изборните книжа. Още снощи БНТ излъчи репортаж, от който се разбра, че масово връщат членовете на СИК, прибрали се вече удома, за да се поправят грешки. В т.ч. майка се бе върнала с 10-месечното си бебе на ръце, за да коригира грешките.

По-бавно става приемането на протоколите в Русе в сравнение с предишните избори. Към 7 часа бяха обработени близо две трети от изборните книжа.

"Резултатът и времето са съизмерими с април 2022, когато приключихме вечерта. Днес към ранния следобед се очаква да приключим с последния протокол. Видеонаблюдението не затрудни комисиите. Това, което най-много ги затрудни, е изписването на протокола и преференциите", заяви Милена Хинкова, председател на РИК - Русе, пред националната телевизия.

На сайта на ЦИК вече има качени сумарни данни и всеки, който иска да види как изглеждат те, може сам да установи какви протоколи е трябвало да попълват членовете на СИК - от общо 17 страници, пресмятайки на ръка и хартиените, и машинните бюлетини, отчитайки ги в отделни графи и после сумирайки ги - без право да се ползва поне протоколът от устройствата за сверка.

Едно от измененията в Кодекса, което категорично не сработи, бе видеонаблюдението при преброяването - което бе ясно още с въвеждането му. Държавата създаде специална платформа, поръча смартфони за близо 6,5 милиона лева, ЦИК писа инструкции, според които всяка една хартия и разписка от машината трябваше да се показват на камерата и прочее, и прочее - всичко в името на прозрачността на вота. 

Резултатът бе видян още снощи - неработещи камери, поставени на неправилните места или направо... с главата надолу. Към този момент няма обобщени данни за това как е протекъл процесът. 

"Към 23:30 само 380 секции излъчват видео. Това са 3,3% от всички с камери. Някои са привършили броенето. Други въобще не са включвали камерите", посочи обаче още снощи блогърът програмист Боян Юруков. И систематично обновяваше данните:

  • 23:30 - 380 или 3.3%
  • 23:45 - 467 или 4.0%
  • 23:55 - 395 или 3.4%
  • 00:00 - 267 или 2.3%
  • 00:05 - 230 или 2.0%
  • 00:15 - 169 или 1.5%
  • 00:25 - 120 или 1.0%
  • 00:30 - 100 или 0.9%
  • 00:45 - 55 или 0.5%
  • 01:20 - 16 или 0.1%

Обратно при машините. Към края на изборния ден ЦИК отчете около 150 дефектирали машини. Факт, пренебрежително малко на фона на общия им брой, но това породи някои въпроси. Както Клуб Z писа, един от основните проблеми се е оказала хартията - т.нар. ролки, която хартия, както вече стана ясно, този път трябваше да е ценна книга с всичките атрибути на такава.

Така вчера видяхме машинни бюлетини, които не отчитаха резултат, или пък пускаха твърде къса бюлетина, както и устройства със заредени ролки, които обаче показват, че са празни. Всичко това наложи техниците да получават ад хок указания от доставчика "Сиела" да лепят с хартиено тиксо сензорите на устройствата.

Тази сутрин пред Нова тв бившият зам.-председател на ЦИК Румяна Дечева и изборен наблюдател коментира:

"Тази термохартия, която е в машините, производителят не я е проверявал, при нас са правени тестове. Никъде по света не се правят технологични промени, които не са съгласувани с производителя. Производителят трябва да каже дали този принтер, който разпечатва т.нар. разписки, трябва да каже дали той може да работи с такава хартия. От около 150 машини, които са били проблемни, половината са с проблем с хартията, а другата половина е с флашките".

"Работейки на четири континента, аз не съм виждала по-сложен протокол от българския" - посочи в заключение Дечева.

И на финала - що е то параван остана една от мистерите на тези избори. Според замисъла на "Хартиената коалиция" т.нар. тъмна стаичка трябваше да бъде заменена от "параван" - пак в името на прозрачността - за да не заснема избирател хартиената бюлетина. Оказа се обаче, че нито една отговорна за изборния процес институция - Министерският съвет и ЦИК, не желае да поеме отговорност за въпросните паравани. Служебният кабинет да даде указания и да ги обезпечи финансово, а ЦИК да опише как трябва да изглежда параванът. Така на всяка една българска община й се наложи да импровизира. Някои извадиха "тъмните стаички" от мазетата, срещу което заваляха жалби от партиите, че се нарушава Изборния кодекс, други - измислиха някакви паравани, често обърнати така, че вместо да скриват, показват как гласува избирателят. 

Стигна се и до куриоз - вчера при живото телевизионно излъчване на това как гласува лидерката на БСП Корнелия Нинова, параванът разкри тайната на вота й. Не че той би изненадал някого, но все пак - става въпрос за тайна на вота, право на каквато има всеки един гласоподавател.

Предстои излъчването на 49-ия парламент, а дали народните представители в него пак ще посегнат на Изборния кодекс - ще зависи от това дали всичко гореописано им допада.