Предоставянето на снаряди, поръчани съвместно от страните членки на ЕС, ще бъде от голяма полза за украинския народ.

Така отговори на въпрос на Клуб Z постоянният представител на САЩ в НАТО Джулиан Смит. Тя даде телефонен брифинг за журналисти в навечерието на двудневната среща на външните министри на страните членки в Брюксел.

Попитахме Джулиан Смит какво послание ще предаде на държавите от ЕС, които засега не са се включили в проекта на Европейската агенция по отбрана (ОАЕ) за съвместна поръчка за закупуване на снаряди за Украйна. Досега в него са се включили 23 държави – 22 страни от ЕС и Норвегия. България, Дания, Латвия, Словения и Ирландия все още не участват. Българският президентт Румен Радев бе категоричен миналата седмица, че страната ни няма да доставя снаряди за Украйна.

„Доколкото зависи от НАТО, ние искаме да гарантираме, че украинските въоръжени сили ще имат това, от което се нуждаят, за да защитават територията си. Тази нова инициатива в рамките на ЕС позволява на европейските страни хем да поръчат, хем евентуално да произведат 155-милиметрови снаряди. Мисля, че това ще бъде от голяма полза за украинския народ“, смята Джулиан Смит.

САЩ подкрепят инициативите, които ще предоставят по-голяма помощ в ръцете на украинците, заключи тя.