Унгария се присъедини към проекта на Европейската агенция по отбрана (ЕАО) за съвместна поръчка за закупуване на снаряди за Украйна.

Това става ясно от обновеното съобщение в сайта на Агенцията на новината, която за първи път е публикувана на 20 март.

Така в поръчката ще участват 23 държави – 22 членки на ЕС и Норвегия.

България не е сред тях.

Унгария беше сред страните, които заедно с нас най-много се противопоставяха на доставките на снаряди за Унгария, както и изобщо на въоръжаването й.

Проектът на ЕАО предвижда поръчка и доставка на 1 милион 155-милиметрови снаряда за Украйна за период от една година. След това страните участнички ще бъдат овъзмездени с общо 1 милиард евро от Европейския механизъм за подкрепа на мира. Възстановяването обаче покрива най-много 55-60 процента от цената, уточни още в началото на седмицата върховният представител на ЕС за външната политика Жозеп Борел.

На Европейския съвет на 23 и 24 март българският  президент Румен Радев бе категоричен, че страната ни няма да участва в поръчките под егидата на ЕАО. На няколко пъти той повтори как още 9 страни членки също не участват.

Наистина в самото начало участничките бяха 17 държави от ЕС и Норвегия. През последните два дни обаче към проекта са се присъединили още пет държави. Сред тях са Италия, Литва и Полша. В началото на седмицата Борел обясни, че някои държави ще се присъединят по-късно, може би другата седмица, поради особености на националните си процедури.

Според информация, с която Клуб Z разполага, това до дни ще направят Латвия и Испания. Ако стане така, извън поръчката ще останат само пет членки на ЕС - България, Дания, Ирландия, Латвия и Словения. При това Дания едва преди два дни се присъедини към ЕАО.