Слаб или никакъв интернет или просто неактивиране на устройството - това са причините над половината от секциите в изборната нощ да не излъчват броенето.

Това разясни министърът на електронното управление от служебния кабинет Георги Тодоров.

Защо членовете на СИК масово не са активирали устройствата - което създава съмнения за манипулации - няма обяснение.

"В организацията на целия процес организирахме тестове в деня на размисъл. Те бяха повече от успешни, имаше само 5 дефектирали устройства, които се наложи да подменим", каза министърът в интервю за Нова тв.

При тестовете са регистрирани 11 300 включени устройства, а на самата изборна нощ - едва около 6500. Това означава, че близо 4800 секционни комисии са имали интернет и са успели да включат смартфоните в събота, но не са успели в неделя. Или не са искали.

"Надявам се, че всички добросъвестни членове на СИК са се справили с елементарните движения по активиране на устройствата", отбеляза Тодоров.

Какво се случва при подобни нарушения?

"Законът мълчи. С последните промени в Изборния кодекс беше решено Министерският съвет да отговаря за техническото обезпечаване. Смятам, че служебният кабинет се справи в този абсурдно кратък срок и осигури устройства и платформа, през която да се излъчва видеото."

Тодоров подчерта, че партиите са имали слаб интерес към видеонаблюдението. Според него от МС са открили най-бюджетното решение, спестили 10 млн. лв. - поръчката струваше 6,44 млн.лв. Устройствата са ограничени да не работят като смартфони в момента, но могат да бъдат отключени и ползвани от държавната администрация. Или за следващите избори.