Лидерката на БСП Корнелия Нинова успя да настрои срещу себе си поне още двама високопоставени социалисти - в случая областните управители на Сливен и Габрово. Единият излезе с "кърваво" писмо срещу нея, другият - направо със заплахи за съд. А причината: обвиненията на Нинова, че за вота на 2 април работили в полза на "Левицата" и по конкретно: "убеждават, притискат или манипулират" хора от БСП да гласуват за формацията на Мая Манолова, Татяна Дончева, Румен Петков и др., явила се за първи път на вот миналата неделя и играеща в полето на Столетницата.

"Бързите темпове, с които БСП губи симпатизанти докато е под вашата опека, ми подсказва, че вие убедено и сигурно ни водите към изпадане от парламента. Само мога да гадая, дали извършвате бавното ни убийство, защото тъмни сили ви мотивират или просто толкова си можете" - пише в своя позиция, разпространена до медиите, областният управител на Сливен Минчо Афузов.

"В момента се съветвам с адвокати и вярвам, че справедливостта и истината ще възтържествуват и госпожа Нинова ще спре да лъже публично в национален ефир", реагира и областната управителка на Габрово и бивш депутат от БСП Кристина Сидорова.

"Планът за убийството на БСП"

Преди ден ръководството на "Позитано" 20 даде първата си следизборна пресконференция. На този вот сооциалистите загубиха още гласове спрямо октомври миналата година, но като цяло запази старите си позиции. Това даде основание на Нинова да възкликне: "Планът за убийството на БСП този път се провали", като обясни какъв е бил този пъклен план, сътворен от президента Румен Радев: в изборите да се впусне "гъба двойник", а именно "Левицата". 

"На много места областни управители, назначени от президента Радев, работеха за "Левицата", заяви Нинова. И допълни: "Областен управител на Сливен, назначен от президента Радев. Областен управител на Габрово, назначен от президента Радев. С доказателства, с факти. Държавни служители в държавната администрация, които убеждават, притискат или манипулират хора от БСП да гласуват за "Левицата". Също можем да ги изнесем по области и поименно."

"Тези ли 300 души, госпожо, ви се губят?!"

"Обмислям да предприема съдебен иск и в съдебна зала тя да докаже това, което вчера каза за натиск върху държавни служители, за нарушения, които приписва на мен. В момента се съветвам с адвокати и вярвам, че справедливостта и истината ще възтържествуват и госпожа Нинова ще спре да лъже публично в национален ефир".

Така реагира областната управителка на Габрово в коментар за БНР. Тя е член на БСП от 18 години. Била е народен представител в 44-ото народно събрание, а преди това - общински съветник в Габрово. Тя е сред опозиционерите в партията и противник на политиката на Нинова, припомня националното радио.

Афузов пък реагира с остра позиция

"Още, когато видях тъжния резултат на моята партия, се зачудих - "Какво ли оправдание ще си намери този път Нинова?". За никого не е тайна, че г-жа Корнелия използва апаратни хватки, за да се задържи начело на БСП от години и че няма да сдаде властта, независимо каква цена ще трябва да платим всички ние. БСП никога не е била на Нинова. Просто в последните години тя се качи на гърба на столетната ни история, водейки ни към пропастта. Докато върши това обаче Нинова се опитва да ни убеди, че някой друг й е виновен и все някой пречи на успеха й. Този път дойде моят ред", пише областният управител на Сливен.

И прилага справка на изборните резултати на Столетницата от 2016 г., откакто Нинова бе избрана за лидер, до сега. А както е известно, в момента БСП е на дъното на електоралната си подкрепа и в момента е пета парламентарна сила от общо шест.

"Пропадането е системно. На 2.10.22 г. в област Сливен БСП получи 5550, а гласувалите за нея на 02.04.23 г. са 5283. Разликата е по-малко от 300 гласа. Дори за момент да допуснем, че аз съм отговорен за отлива на тези почти 300 човека, искам да попитам г-жа Корнелия: Тези ли 300 души, госпожо, ви се губят?! Те ли са виновни за поредния крах, който нашата партия търпи, приклещена в мъртвата ви хватка?!", пита Афузов.

И следва изброяване на "греховете" на соцлидерката:

"Аз ли ви подсказах да станете вицепремиер в едно кратко управлявало правителство?! Аз ли ви посъветвах да изпратите оръжия в Украйна и после да отричате, сякаш изпращате ябълки, чийто износ може да прикриете?! Аз ли ви съветвах да гоните и отлъчвате ярките лица и гласовете на разума в БСП през последните години?! Аз ли посочих амбициозните и крайно некадърни и недостойни хора, които са лицето на партията ни по места сега?! Моя ли беше идеята да предложите Вежди Рашидов за председател на парламента и така негласно да пришиете БСП към статуквото?! Аз ли ви подшушнах да издигнете Радев за президент, а после да воювате с него и така да поставите левите избиратели пред дилемата кой е по-социалист от другия?! Аз ли ви помолих да върнете хартиената бюлетина и да загубите доверието на младите?! Аз ли ви подсказах политиката, която водихте в правителството и така загубихте доверието на нашите майки и бащи?!"

Афузов подчертава също така, че е попитал Нинова за нейно разрешение, след като е получил покана да бъде назначен за областен управител. "Получих вашата подкрепа и не помня да сте искали от мен да спра да изпълнявам задълженията си", обръща се задочно към лидерката.

"Използването на глупави извинения и на откровени лъжи в съчетание с апаратни пируети може и този път да ви помогне да се закрепите на върха. Добре е обаче да се попитате, дали на следващите избори ще има връх и партия, на която да се крепите. Бързите темпове, с които БСП губи симпатизанти (за справка снимката), докато е под вашата опека, ми подсказва, че вие убедено и сигурно ни водите към изпадане от парламента. Само мога да гадая, дали извършвате бавното ни убийство, защото тъмни сили ви мотивират или просто толкова си можете. Като отговорен партиен член, ще си позволя да ви дам съвет. Длъжна сте да се съобразите с факта, че социалистическата идея в сърцата не подлежи на приватизация! Приберете се у дома, госпожо, и никога повече не се връщайте! Ние, хората с леви убеждения, ще сме по-добре без вас и разделителните линии, които чертаете вътре в БСП! А като знак на благодарност съм подготвил изненада, която сигурен съм, ще подкрепите. Вярвам, че най-доброто предстои!", завършва писмото с намек за продължение на историята.