Разчитам, че ще вразумите Русия.

Това каза френският президент Еманюел Макрон по време на среща с китайския си колега Си Цзинпин в Пекин, предаде TF1, цитиран от "Гордон".

"Знам, че може да разчитам на Вас да вразумите Русия", обяви той.

Макрон изрази надежда, че Китай ще успее да събере "всички" на масата за преговори. По думите му "Китай няма интерес от продължителна война" и може да изиграе "голяма роля" в прекратяването й.

Тези призиви бяха отправени в откритата част от преговорите, след което започна едночасовата закрита среща.

На свой ред Си Цзинпин отбеляза, че възприема Китай и Франция за "твърди поддръжници на многополюсен свят и по-голяма демокрация в международните отношения", които имат способността и отговорността да се издигнат над "различията и пречките".

Той добави, че двете страни се придържат към "обща посока на всеобхватно стратегическо партньорство".

Днес светът преминава през "дълбока историческа трансформация", посочи Си и допълни, че КНР и Франция, като постоянни членове на Съвета за сигурност на ООН и големи страни с "традиция на независимост", трябва да се придържат към "многостранен подход" в името на глобалния мир, стабилността и просперитета.

След закритата част на срещата ще се проведе пресконференция, а след нея - още една среща, този път в тристранен формат. Към двамата лидери ще се присъедини и председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

Китай е готов да даде тласък за постигане на мирни преговори в Украйна

Китай е готов да си сътрудничи с Франция, за да се даде тласък на усилията за организиране на преговори, с които да се сложи край на войната в Украйна, каза днес източник от френската дипломация след разговорите на френския президент Еманюел Макрон с китайския му колега Си Цзинпин, предаде Ройтерс.

Според източника китайският президент също така е дал индикация, че е готов да се обади по телефона на украинския си колега Володимир Зеленски, когато сметне за добре. От своя страна Макрон е призовал Китай да не прави нищо, което Русия може да използва "във войната, която води в Украйна", добавя източникът.

Китайската политика по отношение на конфликта в Украйна може да се обобщи с едно изречение: насърчаване на мира и диалога. Основен приоритет на китайския президент Си Цзинпин е да насърчава прекратяване на огъня и край на войната, допълва Ройтерс, като се позовава на китайската държавна агенция.