Прокуратурата продължи днес с публикуването на чатове и аудиозаписи, свързани с предишната ѝ "прожекция" от 16 март. Тогава държавното обвинение обяви, че организирана престъпна група, която включва Красимир Каменов-Къро, Цветан Василев, "Митко от "Биволъ" (журналиста Димитър Стоянов) и др., е целяла да дискредитра висши магистрати. В новата "порция" записи се намесват още сенатор от САЩ, издирван румънец, "Бобока" (явно един от обвиняемите двама братя Бобокови), Бойко Рашков и др.

Вярно на традициите си, държавното обвинение пусна избрани части от чатове и разговори. Техен източник бил телефонът на човека на Красимир Каменов-Къро, вече задържания по друго обвинение Дилиян Георгиев. Той е обвинен, че с още един човек е подготвял данъчни престъпления и държал наркотици  - човек на Красимир Каменов-Къро.

Именно онова дело обаче даде повод на Прокуратурата, да разпространи чатове - които били намерени у двамата наркодилъри. Там главен герой бе Красимир Каменов-Къро, а се говореше, че "Промяната" са малоумни", че "ще напавят каквото им кажеш"  и пр. ...

След това - без особени изненада бе съобщено, че Къро вече е обвиняем, но по друго дело - за убийство на експолицай от Второ районно. Обявен е и за международно издирване.

Обаче още, когато прокуратурата "прожектираше" предишните записи пред събрани журналисти, бе съобщено, че вероятно ще бъдат отделени материали за ново досъдебно производство - за престъплението "търговия с влияние".

Сега се съобщава, че: СГП образува досъдебно производство за ОПГ за търговия с влияние с цел дискредитиране и отстраняване на висши магистрати и полицейски служители

След като припомня пресконференцията от 16 март (точно в разгара на предизборната кампания), сега ПРБ казва, че на нея са били представени само част от доказателствата, че...

"... лица, обект на разследвания, подсъдими и други провеждат срещи и разговори с цел организиране на кампания в САЩ, в страни членки на Европейския съюз и на територията на страната по дискредитиране и затрудняване дейността на правоохранителните органи, в т.ч. предприемането на действия, които биха довели до компрометиране и отстраняване на висши магистрати и полицейски служители."

В подкрепа на твърденията си прокуратурата пуска нови доказателства. Сега научаваме, че в телефона на Дилиян Георгиев (с постановена мярка за неотклонение „задържане под стража“), са открити данни за още две досъдебни производства:

- Досъдебно производство за това, че в периода от 2020 г. до 24.03.2023 г. на територията на Република България е действала организирана престъпна група с цел да върши съгласувано в страната престъпления по чл. 304б, ал. 1 от НК (търговия с влияние). Отделянето е във връзка със събрани доказателства относно действия на членове на организираната престъпна група по дискредитиране и затрудняване дейността на правоохранителните органи и отстраняване от длъжност на магистрати и висши полицейски служители.

На Държавна агенция „Национална сигурност“ е възложена проверка, искана е информация за банкови сметки, притежавано имущество и пр.

На Дирекция „Вътрешна сигурност“-МВР и Дирекция „Инспекторат“- МВР е възложено извършване на проверка – какви действия са предприемани спрямо висши полицейски служители. 

Нещо повече - в хода на разследването е отправена нова заплаха по отношение на магистрат, работещ по случая, за което е уведомена Главна дирекция „Охрана“ при Министерство на правосъдието.

- Друго досъдебно производство е отделено за организирана престъпна група за извършване на убийства. Установява се съпричастността на участници в групата към пет убийства и един опит за убийство, извършени в дълъг период от време. 

- СГП ръководи и разследване за данъчно престъпление, извършено в периода от 2017 г. до 31.10.2022 г., при което е избегнато установяването и плащането на ДДС от "търговски дружества, стопанисващи борса „Слатина“ (която негласно от десетилетия се свързва именно с Красимир Каменов-Къро, б.р.).

Отделно на замесените са им пратени КПКОНПИ и НАП.

Интересната част - записи за народа

Експертизата на телефон, ползван от обвиняемия, установява наличието на "активна комуникация през мобилни приложения на обвиняемия Дилиян Георгиев с подсъдимия Цветан Василев, както и с лицата Димитър Стоянов и Калин Едрев и други" (Калин Едрев е представян в кафявите медии като човек, който работи за "Продължаваме промяната" зад граница, б.р.).

Именно от тези данни се извежда "сговор на организираната престъпна група, с цел дискредитиране у нас и в чужбина и опити за елиминиране на висши магистрати и полицейски служители".

Прокурорите пускат:

- писмена комуникация от м. март 2022 г. между Дилиян Георгиев и „Митко Бивол“ (вероятно Димитър Стоянов), в която се визират действия на лицето Овидиу Семенеску, обявен за издирване чрез Интерпол (той бе един от замесените в странната "заплаха за убийство" на Делян Пеевски, преди няколко годни, разследвана от Спецпрокуратурата, б.р.);

- писмена комуникация от началото на 2023 г. между Дилиян Георгиев и “Калин“ (вероятно Калин Едрев), в която се коментира лицето Овидиу Семенеску, обявен за издирване чрез Интерпол;

- писмена комуникация от края на 2022 г. между Дилиян Георгиев и „Митко Бивол“ (вероятно Димитър Стоянов), в която двамата коментират пътуване на обвиняемия Дилиян Георгиев до Сърбия и предстоящи негови срещи с подсъдимия Цветан Василев;

- писмена комуникация от началото на 2023 г. между Дилиян Георгиев и лице, посочено като „Цветан Василев“, в която се обсъжда организацията на предстоящото пътуване до Белград и Ниш на Дилиян Георгиев, с цел срещи между двамата;

- писмена комуникация от 23.12.2022 г. между Дилиян Георгиев и „Митко Бивол“ (вероятно Димитър Стоянов), при която в 18,01 часа обвиняемият Георгиев изпраща на Стоянов текстови файл, с наименование TXT_20221223_16…, съдържащ писмо от американския конгресмен Уорън Дейвидсън, изпратено предходния ден до секретаря по финанси на САЩ;

- писмена комуникация между обвиняемия Дилиян Георгиев и неустановено лице, в която се споменава името на министъра на вътрешните работи (към 28.10.2022 г. Бойко Рашков) и лице, посочено като „Каратиста“.

Намерени са и звукови файлове, три от които "представляват телефонни разговори между обявения за издирване от Интерпол като подбудител на убийство на бивш полицейски служител Красимир Каменов със свидетел по делото". В записите се визират различни факти и обстоятелства, свързани с престъпната дейност на ОПГ, като се споменават следните имена, абревиатури и други: „Цецо Василев“, „Овидиу“, „Бобока“, „Митко“, „Бърд“-а, „Дилиян“, „Боян“.

В самите чатове, за които е използвано приложението Signal (популярно заради криптирането на съобщенията), се вижда, че човек, който прилича на Дилиян Георгиев си праща снимки с "наздраве" с чашка с друг, който вероятно е Димитър Стоянов.

Също така - че въпросният Калин Едрев се хвали, че са му "отворени врати при Президента и при министри".

Вижда се още, че някой от Белград запазвал хотел, а (вероятно) Димитър Стоянов показва на свой събеседник излязла статия със снимката на Иван Гешев. Онзи отговорил "обичам те, братко".

Интересен момент е, че "Енчо Мирчев ходил при Рашков да иска среща за Каратиста, но му казали след изборите". Мирчев е бивш зам.-министър на МВР, спомнаван в журналистически материали като негласен кадровик и "сив кардинал", пламенно защитаващ Делян Пеевски в интервюта. Димитър Спасов-Каратиста - собственик на "Делта гард", пък е човек, чиито бизнес възход буквално избухна при ГЕРБ, но определено не е "на мода" след смяната на политическата власт.

Той е споменаван в истории за лобизъм и и рейдърство - силово прихващане на бизнеси, като например "Осемте джуджета".

А ето и текста на разговорите на аудио, пуснати от прокуратурата:

Съдържание на разговор 1

Красимир Каменов: Не бе, брат, .... това е заради Овидиу и заради тоя от Белград - Цецо Василев. Разбираш ли?
Свидетел: Да, да, да. Викам да не е нещо заради нас, нещо да ....
Красимир Каменов: Не бе, брат, ти луд ли си. Е, какво да те дебнат? Какво общо имаш ти с тия хора, бе?
Свидетел: Абе откъде да знам. Аз да те питам.
Красимир Каменов: Не ги познаваш бе, брато.
Свидетел: Ти си по наясно.. Ясно, ясно.
Красимир Каменов: Не ги познаваш и толкова.
Свидетел: Щото...
Красимир Каменов: Кой ще докаже, че имаш отношения с некви такива хора - никой.
Свидетел: Да, да, да.
Красимир Каменов: Ние стоиме далеч от тия неща. Аз ги познавам тия, ама ти откъде да ги познаваш.
Свидетел: Че беше бая притеснена жената. И викам, какво ли пък е станало.
Красимир Каменов: Не, бе.. тя ми разказа всичко какво е.

Съдържание на разговор 2

Красимир Каменов: Това са точно тия - ГДНП, въпреки, че тоя го няма.
Свидетел: Аа, пак отгоре, от Мишо Наумов…
Красимир Каменов: Да, ама не е той тоя път. Други са, но те са пак негови хора..
Свидетел: А тоя нали щеха да го гонят тоя боклук, бе?
Красимир Каменов: Еми всеки момент, всеки момент, брат, ей това все натискам….
Свидетел: Е…бахтии…
Красимир Каменов: Ти виждаш ли? Всеки момент, спокойно! Дадено е всичко каквото трябва, чакаме, разбираш ли?
Свидетел: Да, да, да…
Красимир Каменов: Така, че…сега какво да направим?

Съдържание на разговор 3

Красимир Каменов: Той си знае нещата Дилян.
Свидетел: Ааа, добре....добре.
Красимир Каменов: И те от …го …раз… те го и канят на разпити нещо, ама нищо конкретно нямат, разбираш ли?
Свидетел: Да.
Красимир Каменов: Сега не знам какво са написали, ще ги видиме, то ще излезе наяве. За сега – пълно мълчание…
Свидетел: А бе, ще се оправи значи, то това е важното…
Красимир Каменов: Да, той Бобока му прати адвокати, това-онова…
Свидетел: Щото се чухме снощи.
Красимир Каменов: Да.
Свидетел: Снощи се чухме да му кажа днеска там, дали са ми номера на коли, кой на къде вози…. К`во вози и се разбрахме днеска да се видиме с него и този от Бърд…ааа… Митко…
Красимир Каменов: Еми, не ме … ще ги дадеш на Боян, пък той ще му ги даде на тоя Пацо, те имат от там пък връзката те, разбираш ли?
Свидетел: Да.
Красимир Каменов: Щот му трябват на тоя (не се чува) …. Тоя се е навънка, аз т`ва му викам... действай, не се помотвай, провери ги тея за какво става дума, продължаваш! Пак го дебнеш, пък там да му вземеш интервю, какво ще му направят на журналист, а?
Свидетел: Нищо, той си е журналист, какво ще му направят?
Красимир Каменов: Абе, моля ти се, нищо няма да стане, мани не ги…натискаме ги по всички клаксони, няма как.
Свидетел: Добре, аз утре ще се видя с Боян така или иначе да му дам парите, дето са си за тоя месец вече…
Красимир Каменов: Добре, брат…(не се разбира)…
Свидетел: …и ще му дам номера на коли….
Красимир Каменов: …като ги имаш тея неща, му ги дай да ги даде на ония, да.
Свидетел: Да, да да, ще му ги дам на него.
Красимир Каменов: Добре, брат! Айде чао!
Свидетел: Айде!