Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) са изправени пред остър недостиг на боеприпаси и са принудени да ограничат използването им на бойното поле, предаде "Вашингтон пост".

Украинците изстрелват около 7700 снаряда дневно - приблизително по един на всеки шест секунди, обяснява пред вестника запознат украински военен служител. Русия, която също страда от "снаряден глад", изстрелва тройно повече.

За да компенсират, украинците пестят боеприпасите си и са по-придирчиви при избора на цели. В подземни работилници в Източна Украйна войници използват 3D принтери и рециклират невзривени боеприпаси. Често при руско отстъпление украинци кръстосват освободените територии в търсене на изоставени боеприпаси, рискувайки да попаднат на мини.

Артилерийските снаряди от епохата на СССР, които съставляват по-голямата част от украинския арсенал, отдавна са в дефицит. Това принуждава украинците да залагат все повече на западни оръжия, използващи снаряди с калибър 155 мм, с които Украйна разполага в по-голямо количество засега. Но западните оръжия са твърде малко на брой, обяснява "Вашингтон пост".

Вестникът припомня изявление от февруари на генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг, който предупреди, че "текущият процент на разходите на Украйна за боеприпаси е многократно по-висок от настоящия ни темп на производство".

"Основният въпрос, който буди безпокойство, е устойчивостта", изтъква украинският външен министър Дмитро Кулеба пред изданието. "Бивши страни от Варшавския договор демонтираха производствените си линии за боеприпаси със съветски калибър, откакто станаха членове на НАТО. Сега имаме остра нужда от снаряди със съветски калибър, така че въпросът е как да възстановим производствените линии".