"При сегашните правила местните избори (тази есен) биха били доста по-проблемни."

Такава прогноза направи бившият говорител на Централната избирателна комисия (ЦИК), сега неин редови член - Цветозар Томов, в студиото на Нова нюз. Тя не е неочаквана. Базира се на огромния брой сгрешени протоколи, на които станахме свидетели след вота на 2 април, като основната причина са смесеният тип гласуване - и с хартия, и с бюлетина, 17-те страници протокол за попълване от членовете на СИК, сумирането на данните.

За да онагледи ситуацията Томов направи съпоставка с последните смесени избори - от април 2021 г., както и с машинния вот от октомври 2022 г. Сега е имало 2757 протокола с несъответствия срещу 356 м.г., а през април 2021-ва са били 3568.

"Тоест имаме повторение на проблемите със смесеното гласуване. Каквито и причини да търсим за този необичайно висок брой грешки, той очевидно е свързан с това, че смесеното гласуване създава проблеми, които СИК не са в състояние да решат", обобщи Томов.

По думите му "част от грешките са отстраними, само ако се отворят чувалите и се брои". Това обаче е неприложимо заради кратките срокове, записани в Изборния кодекс, в които ЦИК трябва да обяви окончателните резултати.

Томов бе категоричен: дори при корекция на данните, резултатът от парламентарния вот ще е същият, няма разминаване и при мандатите, спечелени от формациите. Ето защо и ЦИК е преценила да публикува резултатите такива, каквито са (с масово разминаване в сумирането на данните от хартиения и машинния вот), колкото и да смущават тези резултати всеки, който е учил как се събират две числа. Но:

"При сегашната законова основа местните избори биха били доста по-проблемни. Може да се компрометира вотът с отчитането. При кметовете малки разлики могат да решат резултата. Така че според мен до местните избори промените в Изборния кодекс, които не проработиха на тези избори, трябва да бъдат обект на обществено обсъждане" - посочи Томов  - и е факт, на местния вот малко на брой гласове често са решаващи.

Членът на ЦИК направи още в началото уговорката, че ще говори в лично качество. По думите му е "нормално" машинният протокол, който обобщава данните в края на изборния ден, да е официален резултат, какъвто бе преди "Хартиената коалиция" ГЕРБ, БСП и ДПС да го елиминира. 

"Около 50 000 машинни протоколи са произведени до момента и аз не знам случай да е изкривен изборният резултат. Имало е случай на дефект, но не и на манипулация. Въпреки това законът беше променен в тази посока и това доведе до множеството грешки", посочи още Томов, визирайки говоренето на "Хартиената коалиция" какви грешки давали машините, за "вълшебни флашки", манипулации и прочее, както и че само в Третия свят гласували с устройства.

"Забравя се, че Калифорния, например, не е щат от Третия свят. В САЩ масово се гласува с машини, в Белгия в доста голяма степен също. Повечето стари европейски демокрации нямат нужда да сменят технологията, защото тя работи добре при тях. Но е време обществото ни да реши. Няма нищо страшно да решим, че ще гласуваме само хартиено или само машинно. Но не и както е сега", посочи на финала Томов.