Министерството на отбраната не е провеждало разговори за безвъзмездно предоставяне на български изтребители МиГ-29 на Украйна.

Това посочват от пресцентъра на ведомството по повод публикация на Си Ен Ен, според която България е изразила готовност да дари изтребители на Украйна. Телевизията цитира документи на Пентагона, изтекли в социалните мрежи.

Според документа на 23 февруари България е изразила готовност да дари своите изтребители МиГ-29. Това е "предизвикателство", според доклада, защото подобна стъпка би оставила страната без бойни самолети, необходими за изпълнение на нейните патрули за охрана на въздушното пространство ("еър полисинг"), поне до доставянето на американски самолети F-16. Това обаче може да се случи "най-малко след година" - подчертават от МО.

Подобно решение би довело до дефицит от способности, което е в противоречие с Конституцията на Република България и Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България, добавят от ведомството. Което е в съзвучие с досегашните тези на служебния кабинет да не даваме нищо на Киев, защото ще останем и без малкото, което имаме.

"В изпълнение на решението на Народното събрание от края на 2022 година Министерството на отбраната последователно проведе разговори за възможностите за реализиране на т.нар. триъгълни сделки, за замяна на част от наличното въоръжение със съвместимо такова от съюзни държави, без да се допуска загуба на способности", посочват още от ведомството.

Не е ясно обаче какво трябва да се разбира под последното - включват ли тези преговори за "триъгълни сделки" и МиГ-овете ни, или се говори по принцип. Служебният министър Димитър Стоянов и принципалът му Румен Радев отдавна обясняват, че времето за такъв тип сделки било пропиляно от редовния кабинет "Петков" и разпращаните сега писма от МО оставали без отклик.