Белият дом заяви, че има доверие в изключителната си връзка с Франция, предаде Франс прес, цитирана от БТА. Това увери говорителят Съвета за национална сигурност към Белия дом Джон Кърби.

"Ние имаме пълно доверие в нашата изключителна двустранна връзка с Франция и във връзката, която президентът Джо Байдън има с френския президент Макрон", заяви Кърби. "Французите са наистина в процес на по-голямо ангажиране в Индийско-Тихоокеанския регион", добави той.

В интервю за няколко издания Макрон отказа да влезе в логиката на блоковото разделение и призова Европа да не бъде последовател на САЩ или на Китай по тайванския въпрос. Френският президент даде това интервю след края на държавната си визита в Китай. Тържественият прием, който той получи там, обаче беше доста коментиран в американскаите медии и то не по най-ласкавия начин за Макрон.

В анализ "Ню Йорк таймс" отбеляза, че Макрон подкопава американските усилия за възпиране на влиянието на авторитарния режим на китайския президент Си Цзинпин. "Уолстрийт джърнъл" в коментарна статия пък определи като "сбъркана" позицията на Макрон относно Тайван.

Норберт Рьотген, говорител на външнополитическата комисия в германския Бундестаг, публикува следния пост в "Туитър":

"Макрон успя да превърне пътуването си до Китай в PR преврат в полза на Си Цзинпин и във външнополитическа катастрофа за Европа".

Той допълни, че френският президент "все повече се изолира от Европа". 

Във видео, публикувано в "Туитър", американският сенатор Марко Рубио направи паралел между Тайван и конфликта в Украйна, за който Макрон се надява да привлече помощта на Китай.

"Ако Европа реши да не взима страната на САЩ или на Китай по Тайванския въпрос, то тогава навярно и ние не трябва да взимаме страна по въпроса за украинския конфликт", заяви американският сенатор. 

Паскал Конфаврьо, говорител на френското посолство във Вашингтон, увери, че думите на Макрон са били интерпретирани погрешно. 

"САЩ са наш съюзник, с когото споделяме нашите ценности", написа той в "Туитър".