Рекорден спад от 40,5% на доставките на компютри отбеляза Apple за първата четвърт на годината, съобщи "Блумбърг".

Компанията в Купертино не е имала подобен срив в продажбите от над 20 години, а причината е една - неестественият ръст в търсенето на компютри по време на пандемията.

И други производители отбелязват сериозни спадове - Lenovo и Dell са продали с 30% по-малко машини, HP - с 24,2%. Средно за индустрията спадът за първото тримесечие е 29% или 56,9 млн. бройки.

Този спад се очакваше - по време на COVID-19 и локдауните милиони по света си купуваха компютри за работа и забавление. А след пандемията покупателната способност на потребителите се срина. Обичайният живот на един лаптоп или стационарен компютър варира между 3 и 7 години, така че производителите ще усещат още дълго последиците от това.

Популярните производители ще търпят и загуби по друга линия - все по-популярни и ефективни стават процесорите с ARM архитектура, която е по-модерна и енергоефективна от x86 архитектурата, позната на повечето потребители до момента. Според изследване на Countepoint Research, само до няколко години 25% от компютрите ще са с такъв тип процесори. Добрата новина за Apple е, че те вече имат чип с такава архитектура, при това тяхно производство - M-серията процесори.