"Дневният ред на гражданите стои далеч от фикциите. Неговото съдържание е конкретно и изисква действа. Изисква трайно и устойчиво решаване на политическата криза".

Това заяви Десислава Атанасова (ГЕРБ) в словото си при откриването на новия парламент.

"Ние имаме единствено задължението да превърнем гражданската енергия в позитивен дневен ред за страната", каза още Атанасова.

И допълни:

"От позицията на първа политическа сила ние сме наясно, че нито една от партиите може да реши политическата криза сама. Нямаме самочувствието да сме спечелили изборите. Нашата гледна точка е една от многото.

Нашата победа би била единствено, ако парламентът излъчи стабилно и компетентно управление".

За тази победа от ГЕРБ са готови на диалог, каза още тя. Според нея резултатите от изборите за 49-ото Народно събрание задават редица възможности както за изход от политическата криза, така и за затъване в нея.

"Резултатите показват и единствения изход от настоящата ситуация и той е възможен само ако с взаимно уважение от партиите се постига съгласие по важните въпроси за страната и възстановяване на политическия диалог. Всеки, който не се съобразява с резултата, ще загуби не само избирателите, но и перспектива в политическия живот на страната.

Най-голямата ни победа през последните две години беше, че не позволихме да се превърнем нито в жертва, нито в палачи", изтъкна още Десислава Атанасова.

Тя допълни, че ако не се състави правителство това ще означава, че за пореден път политиците са пропилели обществена енергия за лични цели.

"Тук сме не да отваряме нови рани, а да дадем конкретна политическа форма на разбирането, че можем не просто да живеем заедно, но и заедно да постигаме успехи за цялото българско общество", увери Десислава Атанасова.

От коалицията са убедени, че решаването на политическата криза не може да се случи по удобен за партиите начин, както и че няма работеща политическа конфигурация, която да не породи напрежение сред членовете и симпатизантите, но въпрос на политическо лидерство е правилните решения да се вземат навреме, независимо от вътрешнопартийните недоволства.

Според ГЕРБ-СДС  в дългосрочен план подобен подход ще даде резултати както за укрепване на политическите тенденции, така и за бъдещото на България. Атанасова отчете, че през последните две години политическата система е претърпяла трансформация, появили са се нови субекти.

"Въпросът оттук нататък е имаме ли достатъчно политическа смелост и самочувствие да се изправим пред собствените си страхове и илюзии", каза още Десислава Атанасова.

ГЕРБ-СДС са сигурни, че от честните отговори на тези въпроси зависи животът на настоящия парламент.

Дните от Страстната седмица за християните и последните 10 дни от Рамазан за мюсюлманите са добра възможност за всеки от нас да прояви смирение, да потисне гордостта си и да потърси прошка от онези, които наистина е обидил и наранил, прочете още Десислава Атанасова. Днес, на Велика сряда, когато Юда е предал Спасителя за 30 сребърника, не бива да забравяме, че в основата на всяко предателство стоят липсата на смирение и непотисната гордост, посочи тя. Вярвам, че осъзнавате отговорността си, знаем опасностите, пред които сме изправени, и ще вземем решения, с които няма да предадем мечтите, доверите и вярата на хората, които са ни избрали, добави депутатът. С Бог да пази България завърши декларацията на ПГ на ГЕРБ-СДС.