"Стоим твърдо зад обещанията, дадени на нашите избиратели. Ако първият мандатоносител успее да формира правителство, ние ще сме конструктивни при определени политики. Също така ще се борим с всеки корупционен риск. Ако не се формира правителство с първия мандат, ние ще предложим правителство с втория мандат с тези приоритети".

Това заяви в словото си при откриването на новия парламент съпредседателят на "Продължаваме промяната" Кирил Петков. Той изброи приоритетите, по които партията ще работи.

"Българското земеделие трябва да стане национален приоритет. Време е да запретнем ръкави и нужната инфраструктура да започна да се случва.

Време е България да влезе в Шенген. Всички осъзнаваме колко пагубно би било да бъдем отделени от Румъния. За да се осъществи тази цел трябва да направим реформа в службите за сигурност, да приемем механизма за разследване на главния прокурор.

Европейските ни партньори трябва да ни имат доверие, което се гради на база спазени обещания.

Цялото българско общество желае да скъса с корупцията. Крайно време е да примеме закона, който се изисква по Плана за възстановяване и устойчивост. Трябва да приемем бюджет с 3% дефицит и социална програма", каза още Петков.

От името на коалиция „Продължаваме промяната - Демократична България“ искам отговорно да заявя, че е крайно време, след толкова безуспешни опити, българският парламент да заработи, каза още Петков.

"Не е нормално да внасяме 70 процента от месото, 50 процента от доматите и 30 процента от млякото, каза Петков. България има едни от най-плодородните земеделски земи в Европа, време е да насочим повече средства в малките и средни ферми чрез работа на земеделската комисия в тясно сътрудничество с браншовите организации на малките и средни земеделски производители", коментира Петков.

По думите му това е единственият начин на българската трапеза да достигат по-качествени храни на по-ниски цени.

Кирил Петков обяви, че по време на кампанията всеки от избраните народни представители е пътувал и е видял, че цели региони са откъснати.

"За целта трябва да приемем нужните закони, да намерим решения със сегашната ситуация на незаконните строежи, да изготвим проекти, да направим прозрачни процедури, и тези проекти да бъдат осъществени без корупция", настоя Петков.

В декларацията той констатира, че реално вече страната ни е изостанала с приемането на всички закони, необходими по Плана за възстановяване и устойчивост.

Според него увеличаването на доходите на учителите и лекарите може да бъде постигнато, без данъците да бъдат увеличавани.

"Време е да поправим и някои от грешките от миналия парламент. Още не мога да повярвам, че Законът за домашното насилие, не бе приет в миналия парламент, каза той. Българската природа също не трябва да остава на заден план. Време е да спрем грозните бетонни картини на незаконно строителство по българските плажове - трябва твърдо да се противопоставим на изграждането на къщи за птици, вълноломи, подпорни стени с хотелски стаи.

Всички видяхме, как цените в Хърватия не скочиха след приемането на еврото. Когато преди месец се заговори за смяна на курса евро – лев, българите усетиха, че реалната стойност на техните спестявания може да се промени, ако има некомпетентна политика в сферата на финансите", каза Петков.

Той отбеляза, че влизането на страната ни в еврозоната ще ни донесе по-ниски лихви на кредитите, по-добър надзор на българските банки.

"Еврото е българска валута, Време е всеки българин да има един нормален европейски живот", посочи Кирил Петков.