Народното събрание трябва да е решението на проблемите, а не част от тях, от "БСП за България" ще положим усилия това да се случи. Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова в изявление от парламентарната трибуна по време на първото заседание на 49-ия парламент.

"Всеки един от нас в кампанията се е срещнал с много хора с различни мнения и очаквания, но всички те са обединени в едно искане към нас – да има стабилност, сигурност и да живеят по-добре. Това е нашата обща задача. Така не може да продължава повече", заяви Нинова.

Тя отбеляза, че страната се намира в тежка политическа криза, институционална криза, спад в икономическите прогнози за развитието  на България, инфлация, бедност, социално напрежение и риск за парламентарната демокрация. Решението на тези проблеми е тук, в тази зала, ние трябва да го намерим, обърна се лидерът на БСП към депутатите.  

Нинова отбеляза, че социалистите ще се съсредоточат върху пет задачи. Като първа от тях тя открои бюджета за 2023 г.

"Г-н президент, направихте голяма грешка, като отказахте миналата година да внесете бюджет за 2023 г. Сега ще Ви се наложи да чуете г-н Борисов, който казва: "Или ме подкрепяте за редовно правителство, или няма бюджет". Ако няма редовно правителство, остава Вашето или ново служебно, но без пари", допълни лидерът на БСП.  

Нинова се обяви за социален бюджет, без риск за финансовата стабилност. Няма да подкрепим бюджет, който увеличава данъци, замразява доходи и отнема социални придобивки, заяви лидерът на БСП.

За нас остава абсолютно важно минималната заплата на 500 хиляди работещи бедни да стане 50% от средната от 1 юли т.г., а не от 1 януари следващата година, посочи тя.  

"Ще следим да се приемат само законите, пряко свързани с Плана за възстановяване и устойчивост, а не с частни интереси", каза Нинова.

Като друг приоритет тя отбеляза борбата с корупцията и съдебната реформа. Четвъртият важен за нас въпрос е Шенген, пети – въпросът за войната и мира, посочи Нинова и препотвърди позицията на БСП за неутралитет на България по отношение на войната в Украйна и намиране на мирно решение. "Не" на военна подкрепа, не дай Боже, и на жива сила, заяви още тя.

Нинова изрази надежда, след като всички в парламента са единодушни по въпроса за Шенген, да обединят усилията си и да постигнат това, което се полага на българския народ.

За да се изпълни всичко това, трябва работещ парламент и редовно правителство, посочи Нинова. Решението е тук в тази зала, отговорността е на първия - на ГЕРБ, пръв, но не достатъчен, коментира тя. Лидерът на БСП отбеляза, че за две години сме минали през всичко - ултиматуми, проект на правителство на малцинството, проект на експертен кабинет, на партиен кабинет и нищо от това не се е получило.

"Дано да сме поучили от този тежък опит - от криза в криза и все по-надолу. Вече нямаме право на това, хората нямат търпение", заключи Нинова.