За "спасителен вариант" за редовно правителство заговори днес лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. Но с ирония. Ако партиите в новото Народно събрание не се разберат за кабинет, то според Борисов можело да се разберат да издигнат служебния такъв - на президента Румен Радев.

Той разви тазата си пред журналисти в кулоарите на НС, тъй като вече е редови депутат. Тя започна с разказа за влизането на държавния глава днес в пленарната зала, където той отправи слово по повод първото тържествено заседание. "Само аз станах като дисциплиниран воин като влезе върховният главнокомандващ", заяви Борисов. Което идвало да каже, че политическите партии вече нямат доверие в държавния глава.

"Но в изказването на президидента Радев звучеше единствено желанието да се приеме бюджет, след това служебното правителство да си харчи. Ясно и точно - нека наречем нещата с истинските им имена", посочи Борисов, визирайки факта, че от трибуната Радев даде "задача" на народните представители да приемат бюджета, който правителството му обеща да внесе до края на месеца.

И отправи "предложение" с адресат най-вече "Продължаваме промяната-Демократична България":

"Той иска тези министри, които седяха в кошарката (така се наричат местата в пленарна зала за членовете на Министерския съвет, б.р.) да им гласуваме пари да си харчат. Аз им предлагам (на останалите групи в НС, б.р.), след като не можем да се разберем политическите партии, тези министри остават в кошарката, правим ротационни принципи за председатели, комисии, каквото искате - и президентът Радев само ги е оставил (служебните министри), той отива да си президентства. Тези, които са внесли сега бюджета и са предложили разходите, ние ще ги задължим да работят. Защо не се съгласяват - защото никой не иска при парламент да работи...."

Последното бе по повод отказа на Радев да "оставя" министри в редовен кабинет, излъчен от новия парламент, каквото "предложение" Борисов направи в първата си следизборна изява.

"Не, ние не нарушаваме конституцията, те вече не са му подчинени. Ние днес всички партии гласуваме този сбор и ние оттам нататъка продължаваме с важните закони и си ги приемаме в парламента" - продължи лидерът на ГЕРБ в отговор на журналистически въпрос.

И предизвика останалите партии, като посочи, че от декларираните им речи днес - всички са се обявили "за" това да има редовно правителство. 

"Това, което казвам в момента е голяма отстъпка. Всички до един говореха, че България е в крах. Ако търпениието, най-ценното качество на мъжа е търпението, ако с търпение, толерантност оставим днешния ден да помислим...".

И по повод "търпението", за което говори вече за втори път спрямо ПП и ДБ, коментира отказа на обединението да подкрепи номинацията на ГЕРБ за председател на парламента Росен Желязков така:

"Виждате, че тези дни проявяваме търпение, проявяваме и внимание, проявяваме и диалогичност. Защото ние от "Възраждане" страх нямаме, защото имаме ясно формулирани различия и в същото време ясно формулирани посоки, по които можем да работим заедно".

"Нищо не е договорено докато всичко не е договорено. Всички казват, че трябва да има правителство. Но всички партии казаха - само бюджет при редовно правителство. МВФ не само плаши, каза вчера, че икономиката, БВП на България е между 0 и 1 %. Това означава обедняване, означава дефицит, означава, че не можеш да направиш дефцит 3% като вдигнеш прогноза на хартия на 5 или 6%, за да ти излезе дефицитът 3" - заяви още в Борисов, който на няколко пъти вече обяви, че партията му ще подкрепи държавния бюджет само при редовно правителство, което да го изпълнява.

Все пак, за Борисов имало два варианта за кабинет. Но не посочи какви. Това с парламентът да подкрепи служебния кабинет само било "спасителен вариант". Преди него имало два други, каза Борисов.

Коментира и неизбирането на Росен Желязков за председател и предложението на ПП-ДБ за въвеждане на ротация между първите две по големина парламентарни групи. По думите му ситуацията била създадена от "тези, които не ползват парламентарните традиции" - т.е. първата партия да излъчи председател. Борисов даде за пример изказването на Тошко Йорданов, "Има такъв народ" от днес. Йорданов обясни защо ИТН е подкрепила Желязков именно заради въпросната парламентарна традиция. Което е любопитно, тъй като Ива Митева, тогава от ИТН, бе председател на 45-ото НС без формацията да бе първа политическа сила.

"Всеки, който иска нещо различно от това, нова мода, нещо нетрадиционно - затова имаме днес да мислим..." - посочи Борисов, визирайки отложеното днес заседание без да е избран председател.

А понеже днес от видео и снимковия материал се видя как двамата със съпредседателя на ДБ Христо Иванов разговарят в залата, Борисов обясни, че все пак Иванов му е бил вицепремиер и е "нормално, човешки" да си говорят. Говорил бил и с "Коцето" (Костадин Костадинов, "Възраждане").

Все пак е много рано да се каже, че парламентът не може да заработи, нека изчакаме, коментира пред журналисти съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов.

"Намираме се в тежко политическо разединение, очевидно намирането на формули и механизми за разговор е трудно. Вие самите ме питате как съм разговарял с някого и медиен интерес предизвиква, че двама души от 240 са си казали добър ден", коментира той.

Той посочи, че нищо особено не са си казали с Борисов.

"Той ме поздрави, аз му отвърнах на поздрава", обясни Иванов.

Попитан защо не се е приело предложението за ротация на председателя на парламента, той каза, че не е участвал в консултациите.

"Трябва да питате хора от ръководството на групата", посочи Иванов и съобщи, че съпредседатели на ПГ на ПП-ДБ са Атанас Атанасов и акад. Николай Денков.  

По отношение на разговорите за правителство, Христо Иванов изрази надежда, че всичко, което се случва, ще бъде знак за всички участници за това, че трябва здрав разум.