САЩ наложиха днес санкции на над 100 физически лица и компании заради инвазията на Русия в Украйна. Тук попадат частна военна структура, базирана в Китай фирма и компании, свързани с руския държавен енергиен гигант "Росатом", предаде Ройтерс.

Санкциите, въведени от американското министерство на финансите и Държавния департамент, обхващат над 120 души и компании от повече от 20 държави, включително хора и фирми, съдействали за избягване на санкциите срещу Русия, посочи американският държавен секретар Антъни Блинкън.

В отделно изявление министерството на финансите на САЩ каза, че налага санкции срещу финансови посредници и хора и компании, съдействали за заобикаляне на санкциите срещу Русия, от целия свят, включително Турция, Обединените арабски емирства (ОАЕ) и китайски физически лица и компании.

"САЩ ще продължат да предприемат мерки срещу Русия и онези, които подкрепят войната ѝ в Украйна, включително чрез по-нататъшно прилагане на ангажиментите, прието в рамките на Г-7, да се налагат сурови санкции на представители на трети държави, които подкрепят войната на Русия в Украйна", заяви Блинкън.

САЩ и съюзниците им наложиха санкции на Русия след началото на инвазията ѝ в Украйна преди повече от година и продължават да засилват натиска. Вашингтон се стреми да въведе мерки, наказващи заобикалянето на санкциите, отбелязва Ройтерс.

Сред внесените днес в санкционния списък е частната военна компания "Патриот", която според Държавния департамент е свързана с руския министър на отбраната Сергей Шойгу и се конкурира с групировката "Вагнер".

Друг санкциониран е китайската Аерокосмическа технологична компания "Ейч И Ей Ди", която според Държавния департамент снабдява със сателитни снимки на обекти в Украйна компании, свързани с "Вагнер" и собственика ѝ Евгений Пригожин.

Министерството на финансите на САЩ санкционира също базираната в Китай компания "Кин пай текнолъджи", която според ведомството снабдява множество руски компании от отбранителната индустрия.

Пет компании и едно физическо лице сред санкционираните са част от руския енергиен гигант "Росатом", който Държавният департамент обвинява, че използва износа на електроенергия, за да упражнява политически и икономически натиск върху клиентите си.

САЩ все още не са въвели санкции срещу самата компания "Росатом", посочва Ройтерс.

Вашингтон наложи също санкции на холдинга на руския милиардер Алишер Усманов "УСМ", заедно с дъщерните му компании, съобщи Държавният департамент.

Сред санкционираните компании от холдинга "УСМ" е руският мобилен оператор "Мегафон", най-големият руски производител на желязо "Металоинвест", включително дъщерните му дружества в Швейцария и ОАЕ, както и операторът на базирания в Русия медодобивен проект "Удокан" и базираният в родния на Усманов Узбекистан производител на цимент "Ахангаранцимент"

Включването в санкциите на "Мегафон", който е един от четирите най-големи руски мобилни оператора, е знакова стъпка, тъй като досега Западът избягваше да налага санкции на руската телекомуникационна инфраструктура, отбелязва Ройтерс.