САЩ се консултират с близките си съюзници за възможността да наложат нови санкции на Китай, ако Пекин предостави оръжие на Русия за войната в Украйна. Това обявиха четирима американски служители пред Ройтерс.

Консултациите, които все още са на предварителен етап, имат за цел да привлекат подкрепа от редица страни, особено членки на Г-7, за да координират налагането на възможни ограничения.

Не е ясно какви конкретни санкции смята да предложи Вашингтон. Разговорите не са били оповестявани досега.

Министерството на финансите на САЩ е отказало коментар пред Ройтерс.

Един служител от държава, с която Америка е водила разговори, изтъкна, че е забелязал само оскъдни разузнавателни данни, подкрепящи твърденията, че Китай обмисля възможна военна помощ за Русия. Официален представител на САЩ обаче опонира, че съюзниците са получили доста подробна информация по темата.

Очаква се ролята на Китай във войната между Русия и Украйна да бъде сред темите, които Байдън ще обсъжда с германския канцлер Олаф Шолц в Белия дом този петък. Преди това в Ню Делхи, в сряда и четвъртък, войната ще бъде разисквана от външни министри на десетки държави, включително Русия, Китай и Съединените щати.

Сред предизвикателствата, пред които са изправени Съединените щати при налагането на нови санкции срещу Китай, е интеграцията на втората по размер икономика в света в пазара на други големи европейски и азиатски държави. Съюзниците като Германия и Южна Корея не желаят да отблъснат Китай.

Антъни Руджиеро, експерт по санкциите при бившия президент Доналд Тръмп, каза, че администрацията на Байдън има възможност да ограничи икономически частни субекти в Китай и че това може да възпре правителството и банките от предоставяне на допълнителна подкрепа.

Според него Вашингтон трябва да накара Пекин да избира между достъпа до финансовата система на САЩ или подпомагането на войната на Русия.