Съвместно написани, внесени, подкрепени законопроекти, в т.ч. за механизъм за ефективно разследване на главния прокурор, конституционна реформа. Това обещаха днес безпрецедентно от ГЕРБ и обединението "Продължаваме промяната-Демократична България", след като техни представители дадоха общ брифинг в парламента. И от двете формации твърдят, че това не означава правителство.

Изявлението дойде сред поредица от парламентарни совалки и днес, в случая в срещата участваха Десислава Атанасова, Росен Желязков (ГЕРБ), Николай Денков, Христо Иванов (ПП-ДБ).

"Заедно изработихме законодателна програма за първата сесия на парламента, обвързана с избора на председател", обяви Десислава Атанасова (ГЕРБ) и изброи очертаните и вчера приоритети - Шенген, еврозоната, Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ), правосъдната реформа.

Целта била до идния вторник да са готови няколко приоритетни закона, които да бъдат предложени на останалите парламентарни групи в сряда - за подкрепа (макар ГЕРБ, ПП и ДБ да имат мнозинство). 

Някои проекти ще бъдат внесени съвместно, посочи още председателката на парламентарната група на ГЕРБ. И изброи: Наказателно-процесуалният кодекс (НПК), антикорупционната комисия, законът за защита от домашното насилие.

Към момента "на масата" е сложен НПК, изготвен от екипа на Надежда Йорданова (ДБ) като министър на правосъдието и продължен от наследника ѝ - служебният министър Крум Зарков. В миналия парламент НПК бе бламиран от ГЕРБ и ДПС. Зарков внесе тогава и реформата в КПКОНПИ, такъв проект представи и "Промяната". И двата бяха пъхнати във "фризера" и не стигнаха до второ четене. От ДБ пък имаха проект на закон за домашното насилие - бламиран и от ГЕРБ, и от БСП, и от "Възраждане".

От изявлението днес се разбра, че съвместни работни групи ще изчистят проектите и обединят в един, там където са повече, като по информация на Клуб Z проектът на Зарков за механизма за контрол на главния прокурор вероятно нямало да претърпи радикални промени. За него настояваха в миналия парламент и ПП, и ДБ, а в хода на предизборната кампания лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов даде обещание, че депутатите му в 49-ото НС този път ще го подкрепят. Въпреки че го определяха като противоконституционен и харесаха повече "контрареформата", внесена и сега от "Възраждане" - съдия следовател от националното следствие да разследва Главния.

С конституцията напред

Освен съвместните закони, ГЕРБ, ПП и ДБ се готвят да променят и конституцията и съответно да търсят конституционно мнозинство. За целта са се разбрали да заработи (най-сетне) конституционната комисия в парламента (което обаче може да стане едва след избора на председател на НС). Щели да се вземат предвид и проектите за изменения в основния закон, лансирани в предишни народни събрания. Такива имаха от ДБ, ГЕРБ (когато Борисов бе обявил "рестарт"), както и ДПС.

Разговор за измененията в конституцията проведоха малко по-рано през деня Борисов и лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ. С други думи - ще се търси и Движението за конституционно мнозинство. Комисията по конституционните въпроси щяла да е на паритетен принцип, а целта - да се излезе с общ проект.

Друг е въпросът колко време отнема една конституционна реформа, ще се разберат ли "съставните единици" по изготвянето ѝ за детайлиите, за да няма дежавю от 2015 г., когато Христо Иванов, вицепремиер тогава на Борисов, напусна заради изкривяването на текстовете. Както и - колко дълъг ще е животът на 49-ото НС изобщо.

"Поне за една сесия да стартираме парламента"

За Иванов, участник в срещата днес, съвместните дейности представлявали "поетапно стартиране на отделните елементи на парламентарната република".

"Поне за една сесия да стартираме парламента. Това са първи стъпки, от които ще зависи ще можем ли да направим втори, трети... Дали ще можем втори и трети - в момента никой не може да каже".

"След това трябва да излъчим правна и бюджетна комисии, а и конституционна комисия. Конституционната комисия трябва да започне работа по тема, без която България не може да тръгне напред – конституционната реформа в областта на правосъдието и специално по отношение на Висшия съдебен съвет и прокуратурата, които да станат деполитизирани, неутрални и в пълно съгласие с международните стандарти за върховенство на закона", посочи той.

А Желязков допълни, че макар това Народно събрание да е започнало като миналото (т.е. с бламиране на номинацията на първата политическа сила за пресдедател), имало някои нюанси. И искали да покажат сега, че не е прелюдия за скачане в 50-ото НС.

А бюджетът?

Не се разбра обаче какво ще се случва с бюджета на държавата. Служебната власт вече даде заявка, че до края на месеца ще внесе проект за бюджет за 2023 г., нещо което отказа да направи в предходния парламент.

Бойко Борисов обаче вече многократно даде заявка, че партията му няма да подкрепя бюджет, ако няма редовно правителство, което да го изпълнява. От "Промяната" обаче настояват дакъв да се приеме.

Днес Десислава Атанасова обяви как "ние, които сме тук, сме наясно", че ако парламентът върви към пореден разпад и предстоят нови предизборни кампании, бюджетът ще стане заложник на популизма. Това "ние" явно трябваше да включва и представителя на ПП Николай Денков. От неговото изявление се разбра, че решение как ще се процедира с парите на държавата в тази "съвместна" с ГЕРБ дейност все още няма.

А председателят?

Разбра се и още нещо - че "стои на масата темата с някакъв формат на редуване" (по Христо Иванов) за председател на Народното събрание. Бе дадена заявка, че тази тема ще се отпуши след вторник. Очакванията са, че ГЕРБ ще подкрепи предложението на ПП-ДБ председателите да са двама и да се ротират през два месеца, в т.ч. тези на правната комисия. ГЕРБ предлага Желязков, а ПП-ДБ ще предложи Никола Минчев за "пръв сред равни".

Малко по-рано през деня, при една от многобройните си изяви в парламента Борисов обяви, че "председателят ще се избере за миг, щом имаме готовност за правителство". Което бе на практика опровергано малко по-късно от ПП и ДБ, които за пореден път настояха, че правителство с мандата и участието на ГЕРБ няма да правят.

А и от групата на ГЕРБ, след като стана ясно, че председателят ще дойде със съвместната законодателна програма.

Бракът

На последвалите въпроси за това дали американското посолство било наредило да се прави управление ГЕРБ-ПП-ДБ, Христо Иванов се ядоса.

"Престанете да унижавате България с инсинуации, че някакво посолство може да влияе. Ако това беше реалността, отдавна щяхме да имаме правителство!", заяви той.

"Никой не говори нито за посолства, нито за брак. Никой не говори за семейна имуществена общност", заяви и Десислава Атанасова.

Денят продължи с многозначителни статуси във фейсбук. От лидера на ГЕРБ - за "силата на търпението"...

Христо Иванов бе по-многословен: