"Все повече политици разбират и трябва да разбират, че ситуацията в страната е като блато и трябва да намерят път навън, защото иначе ще се удавим".

Това каза пред БНР комуникационният експерт Любомир Аламанов. Така той коментира общата пресконференция на ГЕРБ и "Продължаваме промяната - Демократична България", която двете партии дадоха в парламента преди дни.

"Всичко зависи от това доколко наистина политическите сили са склонни на компромис, отстъпки, доколко мислят за решаване на реални проблеми", каза Аламанов.

И изтъкна, че тази обща пресконференция е била изненадваща.

"ГЕРБ разбраха, че няма как да се държат като победители и да настояват на своите ултиматуми, с които започнаха. "Продължаваме промяната - Демократична България" разбират, че не получиха толкова голям мандат за пълно и тотално изчегъртване на ГЕРБ", коментира Аламанов.

Според него и двете страни са започнали да правят малки компромиси. Той определи предложението за ротационно председателство на парламента като странно изглеждащо на пръв поглед.

"Но това е много логично решение. Нарушено е доверието между политическите сили. ГЕРБ има доста голяма вариативност в посланията и в действията. Част от законите, които можеха да бъдат приети в миналия парламент, не бяха приети.

Някакво време вие ръководите, някакво време ние ръководим. Ще стане ясно кой какво вкарва. Почна опит за развързване на този възел", каза още Аламанов.

И припомни, че още във второто правителство на Бойко Борисов, в което коалиционен партньор бе Реформаторският блок, се говореше за реформи, но те не се случиха, което доведе до оставката на Христо Иванов като министър на правосъдието и излиането на ДСБ в опозиция.

"Може би ГЕРБ са осъзнали, че това поведение на вечна вариативност не може да продължва", каза още Аламанов.

И даде за пример коментарите на Борисов по повод "Възраждане", които хем са антиевропейска партия, хем заслужават неговото уважение.

Аламанов припомни, че на политическата ситуация влияят и други фактори - войната в Украйна, която няма изгледи да спре, служебният кабинет и презиента Румен Радев, които понякога вземат доста спорни решения, липсата на всякакви реформи.