"Продължаваме промяната", "Демократична България" и "Спаси София" отново преговарят активно за общо явяване на местния вот в столицата. Това обяви независимият общински съветник и председател на "Спаси София" Борис Бонев в ефира на БНТ днес.

"Говорим за една обща кандидатура, все още няма взето решение кой ще е кандидатът за кмет, има няколко опции на масата", отбеляза той, но отказа да назове конкретни имена.

Кандидатът, за който се говори, че е предложение на "Продължаваме промяната" за обща номинация с "Демократична България", е бившият шеф на софтуерната компания "Телирик" Васил Терзиев. За възможни кандидати на ДБ отдавна се спрягат настоящите районни кметове на "Средец" - Трайчо Трайков, и на "Слатина" - Георги Илиев. Друг вариант за общ кандидат с "Продължаваме промяната" бе арх. Любомир Георгиев, известен с проекта "Визия за София" и за кратко директор на общинското дружество "Софияплан". Той самият обяви в края на миналата година нов проект - "Екипът за София" - който щял да търси подкрепа на партиите за техните идеи за управление на града. Разбира се, и самият Борис Бонев е спряган като възможен общ кандидат - на последния вот през 2019 г. той получи над 10% от вота на софиянци като независим кандидат, без партия зад гърба си.

"Моето име също не се изключва", отбеляза той днес. "Имал съм много покани да ставам депутат, но съм избрал да бъда общински съветник, защото София е моята кауза."

Забавянето на преговорите е станало заради предсрочните парламентарни избори, отбеляза Бонев, и изтъкна, че те са се ускорили след негов коментар как са "забуксували". Това е очаквано, подчерта той, но е време да се обърне фокусът към София.

"По този начин направихме важна стъпка напред за общ опозиционен фронт за категорична победа на изборите. Сега трудното предстои - как този общ опозиционен фронт да го превърнем в общо управление след изборите, така че да се види, че София може без ГЕРБ, и може да се управлява по-добре", добави общинският съветник.

Очаква се основният сблъсък в столицата да е между ПП, ДБ и "Спаси София" - ако успеят да работят заедно - и настоящите управляващи от ГЕРБ, които са на власт и в Столична община, и имат мнозинство в Столичния общински съвет (в коалиция с ВМРО).

Още преди месеци обаче стана ясно, че трите политически сили с амбиции да свалят ГЕРБ не са на едно мнение за кандидата за кмет. А дали ще имат общи листи за общински съветници зависи и от математиката, подчерта лидерът на "Спаси София".

На въпроса дали е важно кой е кандидатът на ГЕРБ, Бонев отбеляза:

"Засега няма информация, и се надявам да не се окаже важно. Едва ли някой си мисли, че те са се променили след толкова години", отбеляза днес Бонев.

Единственото ясно за намеренията на ГЕРБ за София е, че този път Йорданка Фандъкова няма да е кандидат за кмет. Спрягани са както настоящият председател на СОС Георги Георгиев, така и зам.-кметът по образованието Мирослав Боршош.