Мъжкият ни национален отбор по баскетбол получи шанс да се бори за участие на Олимпийските игри в Париж догодина. Бордът на Международната федерация (ФИБА) обяви, че няма да допусне Русия до участиe като част от продължаващите санкции заради войната в Украйна.

Така България получи мястото като един от отборите с добър ранкинг на ФИБА.

Общо 40 отбора ще участват в предквалификациите. 28 от тях са участниците във втория кръг на световните квалификации, които не се класираха за шампионата на планетата.

От тях съставът на Великобритания не е подал заявка, като е заменен от Хърватия заради мястото му в ранглистата на ФИБА. Останалите 12 държави са най-високо класираните в ранглистата, които не са участвали във втория етап на световните квалификации, като именно сред тях България заменя Русия.

"Първите 11 отбора са Мали от Африка; Чили, Куба и Вирджински острови от Америка; Тайван, Индонезия, Република Корея и Сирия от Азия; и Република Северна Македония, Полша, Португалия от Европа като победители във всяка от съответните групи от предварителните квалификации за Евробаскет 2025, се казва в изявлението на Световната централа.

- 12-ият отбор е най-добре класираният европейски, който не е спечелил квота за Световното първенство през тази година. Следвайки препоръките на МОК относно участието на спортисти с руски или беларуски паспорт в международни състезания, публикувани на 28 март, Изпълнителният комитет реши да не разреши регистрацията на мъжкия национален отбор на Русия в олимпийските предквалификационни турнири на ФИБА ​​2023.

България, като следващият най-добре класиран европейски отбор, ще бъде последният тим, който ще участва в Олимпийските предварителни квалификационни турнири."

Разпределение на отборите по континенти:

Африка: Камерун, ДР Конго, Гвинея, Мали, Нигерия, Сенегал, Тунис, Уганда;
Южна и Северна Америка: Аржентина, Бахами, Чили, Колумбия, Куба, Панама, Уругвай, Виржински острови;
Азия: Бахрейн, Тайван, Индия, Индонезия, Казахстан, Република Корея, Саудитска Арабия, Сирия
Европа: Белгия, Босна и Херцеговина, Хърватия, Чехия, Естония, Унгария, Исландия, Израел, Нидерландия, Република Северна Македония, Полша, Португалия, Швеция, Турция, Украйна, БЪЛГАРИЯ.  

Победителите в петте турнира от предолимпийските квалификации ще се класират за същинските пресявки за Париж, които ще се играят през 2024 г.

Предварителните олимпийски турнири ще се проведат в периода 12-20 август 2023 г., а жребият ще бъде изтеглен на 1 май. Домакините ще бъдат избрани на заседание на Борда на ФИБА на 28-29 април.