Държавата е укривала аварии в шести блок на АЕЦ "Козлодуй", като последно това е станало през 2020 г. Това заяви днес пред бТВ служебният министър на енергетиката Росен Христов. По това време управляваше правителство на Бойко Борисов. Шести блок излезе в авариен режим заради теч в парагенераторите. 

"Този парогенератор има проблеми още от самото начало, при инсталацията му поради авария са допуснати някои отклонения от правилното му въвеждане, може би заради това дава дефекти по-често.

Преди тези проблеми обаче са били скривани, включително и 2020 година е имало същият проблем", заяви Христов и на уточнение потвърди, че става дума за същата година. 

Що се отнася до течовете, Христов заяви, че няма причина за притенение, радиация няма, а изключването е превантивно и е съобразено с период на произодство на електроенергия от ВЕЦ в Румъния, така че загубите да са минимални.

„Изключихме превантивно шести блок в период на изключително ниска консумация, ниски цени на електроенергия, голямо производство от ВЕИ-та от Румъния, така че евентуално да имаме минимални пропуснати печалби за периода“, посочи Росен Христов. 

Той добави, че липсва оборудване, с което да се направи обстойно обследване на парогенератора.

„Оборудването е със срок на доставка година и половина, няколко фирми в света могат да го изработят - това са специални сонди“, каза Росен Христов. 

Според него този парогенератор има нужда от мащабна рехабилитация, която в идеалния вариант трябва да бъде извършена паралелно с плановия ремонт на шести блок.

„Надявам се докогато е планиран този ремонт, да получим необходимото оборудване, така че да направим една мащабна рехабилитация“, отбеляза Росен Христов.  

Министърът на енергетиката каза, че е получена вече дерогацията за резервни части от Русия.

Става въпрос за чести, за които нямаме алтернатива в момента, както и за някои услуги, от които все още зависим. За момента сме осигурили експлоатацията на шести блок и няма опасност от сътресения“, заяви Росен Христов.