Изборът на Росен Желязков за председател на парламента предполага прочит на събитията от последните три години. Прочит, който мнозина не могат или не искат да направят. А първите две парламентарни сили, и особено втората, по незнайни причини гузно си мълчат.

Преди 3 години в България избухнаха протести, които искаха да "изчегъртат" Бойко Борисов и ГЕРБ. Тези протести успяха да свалят Борисов и партията му от власт, но не успяха те самите да спечелят властта. Правителството на Кирил Петков разчиташе на подкрепа от БСП - партия, която е по-скоро статукво отколкото промяна.

Преди малко повече от година Путин вероломно нападна Украйна. И започна да "чегърта" Източна Европа. А Костя все по-успешно "чегърта" България отвътре. Путин "чегърта" в посока запад. А Костя "чегърта" в посока изток - с референдуми и с всичко, което може.

Целта е Костя да посрещне Вова с хляб и сол пред МОЧА. Компания ще му прави и другарката Нинова в народна носия.

Костя е известен български политик. Толкова известен, че няма нужда да се назовава нито цялото му име, нито партията му. Има и хигиенни съображения за подобно премълчаване. Пък и рускозвучащото Костя много му отива.

Съмишленик на Костя е и мурзилка номер 1 на републиката, която се подвизава на "Дондуков" 2 за втори мандат. Служебните правителства на мурзилката отказват да изпълнят решението на парламента за подпомагане на Украйна, включително с военна помощ.

Ситуацията се промени радикално. "Чегъртането" на ГЕРБ означаваше по-бързо придвижване към Европа, за което Борисов и партията му бяха спирачка.

Сега обаче заради войната на Путин и "чегъртането" от страна на Костя и мурзилката от "Дондуков" 2 можем да загубим дори това, което все пак сме постигнали по европейския път. Приоритетите се промениха, независимо от нашите желания.

"Продължаваме промяната" и "Демократична България" не трябва да влизат в коалиция с ГЕРБ. Но някаква форма на правителство трябва да има. Правителство, което да продължи да води България по европейския път, макар и по-бавно, отколкото им се иска на избирателите на втората политическа сила.

А и все пак политиците не могат да направят нещо по-различно от това, което са им казали избирателите. Така е при демокрацията. Там няма лични вражди, има само предпочитания на избиратели. Или имаш, или нямаш мнозинство.

Онези, които твърдят, че това се прави под диктовката на американското посолство, чисто и просто изпълняват заръка на руското посолство. Те не могат да си представят, че може да има независима българска политика, която не обслужва някое посолство, а българските национални интереси.

Борисов е голям проблем. Вова и Костя обаче са по-голям. Това е накратко националният ни интерес.

Ако има проблем, свързан с Борисов към момента, той е, че лидерът на ГЕРБ демонстрира необяснимо добро отношение към Костя. Включително се среща с него. Изтъква, че сред избирателите му има много вишисти.

Това е просто поредната оценка за нивото на висше образование в България, в която има над 50 университета. И само един от тях успява да се промъкне в световния топ 1000 на университетите, при това не във всички класации.

По отношение на Украйна ГЕРБ са евроатлантици, това е безспорно. Не са такива по отношение на върховенството на закона, основна евроатлантическа ценност. Сега обаче ще им се наложи да станат.

Протестите отпреди 3 години искаха да "изчегъртат" и Иван Гешев. А той си стои непокътнат. Един от законодателните приоритети, които първите две сили оповестиха, е точно "изчегъртването" на законодателните текстове, според които главният прокурор е безконтролен.

Любимо занимание на българите е да стоят отстрани и да критикуват, докато някой се опитва да свърши работа. Истинските държавници не би трябвало да се притесняват от това. А да свършат онова, което знаят, че трябва да се свърши.