Омар Аднан, който днес е на съд в Бургас и който уби двама полицаи в нощта на 25 август м.г., е можел да има и трета жерта. Полицейски служител от първото КПП, през което е профучал автобусът, шофиран от Омар, се е разминал на косъм от смъртта. Превозното средство, натъпкано с 47 мигранти, преминало с бясна скорост през пункта, без да се подчини на разпорежданията на униформените.

На пътното платно е бил полицай, който успял в последната секунда да се отдръпне. Това разкри днес пред медии прокурор Христо Христов от Районната прокуратура в Бургас.

Той разказа още, че е открита телефонна кореспонденция под формата на SMS-и, на които пише „Минавай през блокадата!”.

Защитата предложи споразумение с прокуратурата и съкратено съдебно следствие срещу Аднан, който днес застана пред Районния съд в града.

Той и двама негови съучастници - Ахмад Муфид и Абдулах Абдулаехед, се признаха за виновни.

Това обаче е "лекото" дело срещу Омар, което се води в най-ниската инстанция - районния съд, за няколко относително дребни престъпления.

Прокурор Мария Маркова, цитирана от БТА, посочи, че обвиненията срещу Аднан са по текстовете от НК за "каналджийство", за това, че е шофирал автобус със свалена регистрация, управлявал го е без книжка, движел се е с висока скорост, застрашавайки живота на пътниците в него, както и за неподчинение на полицейските разпореждания. Автобусът е бил с регистрационни табели, предназначени за използване от друго моторно превозно средство.

Част от обвиненията се повтарят и за другите двама обвиняеми. 

Двамата полицейски служители - Йордан Илиев и Атанас Градев, загинаха при опит със служебен автомобил да спрат автобус с 47 нелегални мигранти на кръстовище "Трапезица" в Бургас. Инцидентът стана на 25 август миналата година, след продължило 30 км безрезултатно преследване на автобуса от страна на куп патрулки.

Тъй като подсъдимите и техните адвокати признаха фактите от обвинителния акт, поискаха възможността делото да приключи със споразумение. Държавното обвинение обаче отказа това заради високата обществена опасност на деянието, съобщава БНР.

Прокуратурата поиска най-строгото възможно наказание за този вид престъпления - до 6 години затвор.

Защитата пледира наказанията им да бъдат определени около средата на максимално допустимите.

По време на заседанието Омар продължи да твърди, че е бил непълнолетен по време на извършване на престъплението. Според обвинителния акт обаче той е роден през 2004 г., а не през 2007 г. Адвокатът му посочи, че сириецът най-вероятно и не знае кога е бил роден. Впоследствие Омар се съгласи с датата от обвинителния акт.

По този начин за него се предвижда по-тежко наказание предвид възрастта му.

Макар, че делото е на практика за други деяния, Омар се извини "на целия български народ" за случилото се.

По време на пледоариите той обясни, че не е искал да извърши престъплението, но бил принуден и заплашван от някакъв човек от Турция.

"Моля да ми простите", каза той, цитиран от "Флагман".

В крайна сметка Омар Аднан получи лишаване на свобода от 3 години и 10 месеца. Той ще трябва да плати и глоба в размер на 11 хиляди лева. Съставът на Районния със добави още една година затвор и така общата присъда става 4 години и 10 месеца.

Абдулах Ахмед е осъден на 4 години и 4 месеца затвор, както и глоба от 18 хил.лв.

Непълнолетният Ахмат Муфид ще лежи зад решетките 1 година и 10 месеца, осъден е и на обществено порицание

Според данни на БТА скоро се очаква - вече в Окръжния съд, да започне същинското дело за смъртоносната катастрофа, отнела живота на двамата полицаи.