Новата ракета Starship на SpaceX, която се очаква да заведе хора на Луната, избухна след кратък полет днес. Хората на Илон Мъск обаче са доволни от експерименталното изстрелване.

Частната космическа компания се опита да изстреля ракетата в понеделник, но клапан за налягането се оказа замръзнал, появиха се и други технически проблеми.

Днес ракетата излетя - и успя да достигне височина от 39 километра от земната повърхност, далеч от границата на атмосферата с космоса, преди да избухне заради все още неизяснен проблем минути по-късно.

Хората на Мъск обаче празнуват с шампанско - това е кулминацията на години регулаторна работа и тестване, и са събрани огромно количество данни, за да се разгадае проблемът. Те обявиха още преди месеци, че всяко излитане е голям успех.

Преди 2 години компанията спечели договор за близо 3 млрд. долара от НАСА, които ще бъдат използвани от нейния Starship за ново пращане на хора на Луната, 60 години след последното. Така хората на Мъск ще станат част от новата серия мисии "Артемис", която се очаква на прати астронавти до спътника ни до 2025-а.