Колко време ще трябва за приемането на държавния бюджет от парламента? Това беше основният въпрос, който интересуваше президента Румен Радев и при консултациите за съставяне на правителство с ДПС. Парламентът днес може и да почива заради Рамазан байрам, но представители на движението отидоха на "Дондуков" 2 за разговорите, част от процедурата преди връчването на мандатите.

Предизвикателствата пред парламента и президентската институция са големи, каза им президентът Румен Радев.

Има две важни задачи – съставяне на редовно правителство с възможно най-широка парламентарна подкрепа, възможно най-рано, и приемане на важни закони, от които зависи бъдещето на страната, каза още той.

За разлика от предишни подобни срещи този път двете страни поддържаха добър, даже любезен тон. Мустафа Карадайъ занесе баклава на Радев за Шекер байрам. Той дойде на "Дондуков" 2 заедно със зам.-председателя на партията Йордан Цонев.

Радев пък припомни прогнози на лидера на ДПС, които се сбъднали:

"Тогава Вие дойдохте с една таблица и предрекохте, че ще постигнем същия резултат (на изборите - б.р.), оказахте се прав. Още тогава вие призовавахте за нов поглед върху политическия процес и търсене на нови подходи за съставяне на мнозинство".

"Заложихте в предизборната си кампания необходимостта да се търси диалог, разум и компромис. Според мене това е една от причините да затвърдите солидното си присъствие в българския парламент. Като партия с голям и богат парламентарен опит, бих искал да чуя оценката ви за политическите процеси в 49-отото НС и как оценявате възможността за съставяне на правителство, много важен въпрос", добави той.

"Много ще се радвам, ако по най-бързия начин се състави правителство. И има риск от несъставяне на правителство. И ако вървим по стандартната процедура с раздаването на мандатите, има риск това да доведе до неуспех и със законодателната дейност. Имаме исторически прозорец. Трябва непременно да приемем някои закони. Най-важен е законът за държавния бюджет", натърти Радев.

Поиска да разбере колко време ще отнеме приемането на бюджета по разчетите на ДПС като добави, че май месец е изпълнен с празници.
 

"Това бяха поредните ненужни предсрочни избори, които произведоха сходна структура на НС. Хората имат много проблеми. Обиколихме страната и опитахме да определим дневния ред на обществото - високата инфлация, високите цени, несигурните работни места и неадекватните доходи. Поехме ангажимент, че ако сме част от мнозинството за кабинет, ще се опитаме да направим така, че дневният ред на обществото да стане такъв и за политиците", започна доста продължителното си встъпление Мустафа Карадайъ.

"Явно ДПС трябва да влезе във властта, за да влезем в Шенген и еврозоната, изтъкна Карадайъ и припомни, че при участие на ДПС в управлението България е станала член на НАТО и ЕС", обяви той.

Според Карадайъ първо политическият субект, които ще управлява, трябва да стане ясен, да се направи дневен ред на този субект, да се начертае програмата, да се заложат срокове и много смело да се върви напред. Той обясни, че засега са опозиция на оформящото се мнозинство, тъй като не участват в разговорите.

Карадайъ добави, че в тези избори е имало хора, които са казали „има как“, но не знаят как, и други, които са говорили за стабилност, но са харчили при управлението си.

Второ, което можем да кажем е, че самите участници в политическия живот трудно могат да надскочат личното и партийното си его и в понятието диалог се влагат различни неща, отбеляза председателят на ДПС. Той отново призова за възстановяване на диалога и нормалността в политиката. Карадайъ подчерта, че ДПС винаги са се опитвали да допринесат за дългосрочните политики на страната, една от които е Планът за възстановяване и устойчивост.

Три процента дефицит е постижим, зависи в какъв срок трябва да се постигне и на каква цена, смята той.